Chałwa to słodki wyrób cukierniczy wywodzący się Bliskiego Wschodu. Można ją także dostać w Azji, na Bałkanach, Europie Wschodniej, Ameryce Północnej czy Izraelu. W zależności od pochodzenia dostępne są różne rodzaje chałwy. Wyróżnić można dwa główne typy chałwy. Pierwszy to chałwa oparta na mąkach, głównie na grysiku. Drugi to chałwa oparta na ziarnach. Przede wszystkim jest to sezam ale także mogą to być również orzechy lub ziarnach słonecznika.
Moja rodzina ostatnio odwiedziła Izrael i stamtąd właśnie dostałam chałwę. Nie lubię jeść samej chałwy dlatego zdecydowałam, iż muszę coś z niej zrobić. Najbardziej sensowne wydało mi się ciasto.
Powstało całkiem niezłe ciasto, w którym masę na bazie chałwy połączyłam z ciastem biszkoptowym z dodatkiem kakao, bitą śmietaną i wiśniami z kompotu. Wiśnie fajnie przełamały słodkość chałwy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chałwowiec.
Ciasto:
- 5 jajek
- 10 dkg cukru pudru
- 8 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 dkg kakao
- szczypta soli
Masa chałwowa:
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy (40 gr)
- 20 dkg chałwy
- 20 dkg masła bez soli
Dodatkowo:
- 25 dkg wiśni z kompotu
- 150 ml soku z wiśni
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- podłużne biszkopty (lady fingers)
- 5 dkg gorzkiej czekolady
Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 pełna łyżka żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić chałwowiec z wiśniami.
Biszkopt: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas ubijając.
Mąkę połączyć z proszkiem i kakao, przesiać przez sitko. Żółtka rozmieszać widelcem. Do ubitych z cukrem białek dodawać na przemian mąkę i żółtka, nie na raz a mniejszymi porcjami mieszając delikatnie.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić raz wzdłuż.
Masa chałwowa: z 250 ml mleka odlać 100 ml. 150 ml wraz z cukrem pudrem wstawić na gaz i zagotować. W kubku wymieszać 100 ml mleka z żółtkiem i budyniem. Kiedy mleko na gazie zaczyna się gotować zalać budyń. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Budyń powinien się zagotować i od momentu zagotowania warto go potrzymać do minuty na gazie. Ugotowany budyń wystudzić.
Miękkie masło rozetrzeć na masę o puszystej konsystencji. Do utartego masła dodać budyń, partiami nie na raz. Następnie dodać chałwę również mniejszymi porcjami nie na raz. Masę ucierać przez kilka minut po czym przetrzeć przez gęste sitko. Sprawi to, iż masą będzie jednolita i nie będzie w niej grudek z chałwy czy budyniu.
Wiśnie: z soku wiśniowego do miseczki odlać 3 łyżki. Dodać żelatynę i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Pozostały sok zagotować. Kiedy gorący wymieszać z napęczniałą żelatyną i wiśniami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Bita śmietana: z 400 ml śmietany kremówki odlać 100 ml, które odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Do kubka wlać wodę, dodać żelatynę. Odstawić do napęcznienia.
Kiedy żelatyna napęcznieje podgrzać ja w mikrofali albo kąpieli wodnej. Nie gotować. Żelatynę wystudzić. Płynną żelatynę połączyć z 100 ml kremówki. 300 ml kremówki wyjąć z lodówki, ubić na pół sztywno wraz z cukrem pudrem. Szybko dodać żelatynę uprzednio połączoną z kremówką. Ubić na sztywno (kilka sekund).
Złożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wyłożyć nieco więcej niż 3/4 kremu chałwowego, rozsmarować. Na kremie ułożyć biszkopty, nie jeden obok drugiego a w odstępach około jednego centymetra. Pomiędzy biszkopty włożyć tężejące wiśnie z galaretką. Wstawić na kilka minut do lodówki aby całość stężała. Ciasto wyjąc z lodówki, wyłożyć ubitą kremówkę, na której położyć drugi placek biszkoptowy. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować pozostałą część masy chałwowej. Ciasto posypać tartą gorzką czekoladą. Gotowe schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc chałwowiec.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów.
Do ciasta dałam 12,5 sztuki biszkoptów lady fingers.
Budyń, który ugotujecie jest dość gęsty. Nie przejmujcie się tym. Po połączeniu z masłem i chałwą, a potem przetarciu przez sitko pozwoli uformować kremową masę o trwałej konsystencji.
W momencie dodawania wiśni do ciasta powinny być one lekko tężejące. Ma się to zarówno do wiśni jak i do soku, z którym są wymieszane.
Jeśli zdarzy się Wam, iż po dodaniu żelatyny do 100 ml kremówki powstaną grudki, doprowadźcie całość do płynnej konsystencji. Ja w takich sytuacjach stawiam miseczkę nad miską z letnią wodą i mieszam energicznie do momentu, w którym całość robi mi się płynna. Śmietana nie może jednak zrobić się ciepła dlatego trzeba mieszać cały czas i musi to być zrobione szybko i energicznie.
Kremówkę ubijcie w ostatnich sekundach przed wylaniem jej na ciasto.
Użyłam chałwy z dodatkiem kakao.
Lubisz ciasta z wiśniami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe z wiśniami.
Dodaj komentarz