Szybki sos puttanesca z pomidorów, filetów anchois, kaparów, oliwek i ziół jest fenomenalnym połączeniem prostych i kolorowych składników. Ten sos jest super pachnący czosnkiem, sardelą oraz bazylią a do tego tak smaczny, że ciężko jest się od niego oderwać. Najczęściej sos puttanesca podawany jest z makaronem spaghetti lecz równie smaczną dla makaronu alternatywą są chrupiące grzanki czosnkowe.
Przygotowanie sosu pomidorowego puttanesca zajmuje około 25 minut i w momencie, w którym przebywa on na ogniu z łatwością zrobić możemy dodatki, które posłużą nam do jego podania. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sos puttanesca i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos puttanesca.
- 3 średniej wielkości ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 45 g filetów anchois (z sardeli)
- mały pęczek świeżej bazylii
- 400 g pomidorów z puszki
- mały pęczek natki pietruszki
- 70 g oliwek kalamata
- 2 łyżki kaparów
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
Do podania:
- makaron spaghetti

Jak zrobić sos puttanesca.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i smażymy przez kilkanaście sekund. Kolejno wkładamy odlane z oleju filety anchois i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilkanaście sekund. Następnie dodajemy pomidory z puszki, pieprz, sól, oliwki kalamata, kapary oraz listki świeżej bazylii. Mieszamy przez moment, po czym dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. W trakcie gotowania mieszamy od czasu do czasu, starając się jednocześnie rozdrobnić łyżką pomidory na mniejsze kawałki. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti.

Warto wiedzieć robiąc sos puttanesca.
Sos przygotować można na bazie całych bądź też pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki. Całe pomidory w momencie gotowania się sosu koniecznie należy rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Lubisz domowy sos pomidorowy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos pomidorowy.


Dodaj komentarz