Tym razem mam dla was przepis na szybki makaron z karczochami, małżami i serem Pecorino. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z włoskiej restauracji, którą miałam okazję odwiedzić podczas mojej wycieczki do Rzymu. Na jeden z obiadów, które miałam w tym mieście okazję zamówić, wybrałam właśnie to danie. Jako, iż uwielbiam zarówno owoce morza jak i karczochy, ten wybór okazał się być strzałem w dziesiątkę. Makaron był al dente, otoczony kremowym sosem z dużą ilością sera Pecorino. Smak tegoż makaronu był bardzo intensywny, głównie poprzez dodatek sporej ilości sera. Oczywiście po powrocie do domu spróbowałam odtworzyć to danie w domu i przyznaję, iż wyszło mi to całkiem dobrze.
Makaron z karczochami, małżami i serem podałam na obiad ale podać można go również na lunch. Jak na danie makaronowe przystało, jest ono szybkie do przygotowania. Zaczynamy od zrobienia sosu. Jego głównymi elementami są karczochy, cebula szalotka, małże, śmietanka oraz wino. Jeśli kupujemy całe karczochy to najpierw musimy poświęcić chwilę na ich obranie z liści. Polecam sięgać po młode sztuki, gdyż starsze okazy będą zdecydowanie twardsze. Obrane i pokrojone na kawałki karczochy gotujemy z winem oraz z podsmażoną z czosnkiem cebulą. Później dodajemy do nich śmietankę, małże i przyprawy. Ser Pecorino do dania wsypujemy dopiero w momencie, w którym łączymy sos z makaronem.
Ugotowanie sosu z karczochami i małżami zajmuje chwilę. W tym czasie nastawiam sobie garnek z wodą na ogień i gotuję makaron. Jeśli chcecie, aby makaron był al dente to 10 minut gotowania wystarczy. Dla uzyskania miększej konsystencji makaronu, musicie go gotować nieco dłużej. Ugotowany makaron odlewam z wody, a następnie łączę z sosem i serem. Zachęcam was do wypróbowania tego łatwego przepisu na makaron i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z karczochami, małżami i serem.
- 10 dkg serc karczochów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 dkg cebuli szalotki
- szczypta otartej skórki z cytryny
- 10 dkg sera Pecorino Romano
- 10 dkg małży
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- 100 ml śmietanki (30%)
- 100 ml białego wina
- 200 ml wody
Dodatkowo:
- 20 dkg makaronu elicoidali
- 1/2 łyżeczka soli
- 1,5 l wody

Jak zrobić makaron z karczochami, małżami i serem.
Cebulę szalotkę obrać, pokroić w małą kostkę i włożyć do garnka. Dodać oliwę z oliwek i smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Każde serce karczocha przekroić na 8 części, a następnie dodać do smażącej się z czosnkiem cebuli. Wlać białe wino i gotować do momentu, aż połowa wina odparuje. W tym momencie wlać wodę, śmietankę, dodać sól, pieprz, skórkę z cytryny i gotować dalej przez około 8 minut. Kolejno dodać małże i gotować jeszcze przez 4-5 minut.
Do garnka wlać wodę, wsypać szczyptę soli i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić makaron, zagotować całość i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Makaron wylać na durszlak, przelać zimną wodą i odstawić na moment.
Do gorącego sosu dodać makaron oraz drobno tarty ser Pecorino, bardzo dobrze wymieszać. Makaron z karczochami, małżami i serem podawać od razu po przygotowaniu, kiedy całość jest gorąca.

Warto wiedzieć robiąc makaron z karczochami, małżami i serem.
Danie to podać można z dowolnym rodzajem makaronu. Ja postawiłam na makaron elicoidali. Jest to włoski makaron w kształcie rurek, które są średniej wielkości.
Waga karczochów podana przeze mnie w składnikach, to waga gotowych do spożycia, obranych z liści serc karczochów. Serce karczocha inaczej zwane także jego dnem, jest najdelikatniejszą częścią tego warzywa.
Małże mogą być świeże bądź mrożone. Te mrożone przed dodaniem do sosu należy rozmrozić w zimnej wodzie, a kiedy rozmrożone odlać je z wody i osuszyć.
Lubisz dania z owocami morza? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Spaghetti z owocami morza.


Dodaj komentarz