Przepis na tost Skagen
|||

Tost Skagen

Tost Skagen to popularna szwedzka przystawka, która składa się z pieczywa i sałatki z krewetek. Podstawą sałatki są małej wielkości krewetki połączone z majonezem, kwaśną śmietaną, świeżym koperkiem i dodatkami takimi jak cebula oraz kawior. Tost Skagen sprawdza się nie tylko jako przystawka, ale jest także idealny jako danie śniadaniowe lub kolacyjne. Jeśli jesteś fanem owoców morza koniecznie przygotuj to danie. Przepis na tost Skagen znajdziesz poniżej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na tost Skagen
Tost

Składniki na tost Skagen.

  • 250 g małych, gotowanych krewetek
  • 1 łyżka krojonej cebuli czerwonej
  • 1 łyżka krojonego koperku
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 2 łyżki masła
  • kawior z pstrąga do podania

Jak zrobić tost Skagen.

Do miseczki włożyć ugotowane krewetki, drobno krojoną czerwoną cebulę oraz drobno krojony koperek. Doprawić szczyptą soli, pieprzu, soku z cytryny, majonezu oraz kwaśnej śmietany.

Każdą kromkę pieczywa tostowego posmarować z obu stron masłem, a następnie ułożyć na rozgrzanej patelni. Piec na średnim ogniu, na lekko złoty kolor z obu stron przez około 3-4 minuty. Po upieczeniu kromki przekroić na pół, tak aby z każdej powstały dwa trójkąty, po czym pokryć każdy z nich sałatką z krewetek. Tosty podawać udekorowane kawiorem z pstrąga. Dodatkowo można je udekorować można świeżym koperkiem oraz czerwoną cebulą.

Przepis na tost Skagen
Tost

Warto wiedzieć robiąc tost Skagen.

W tym daniu wykorzystuję mrożone, surowe krewetki, które gotuję w gorącej wodzie przez minutę. Ugotowane przelewam przez durszlak i studzę.

Lubisz dania z krewetkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krewetki w tempurze.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tost Skagen
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *