Moje nie tak dawne odkrycie – frytki z polenty, które są równie smacznie jak te z ziemniaków o ile nie lepsze. Do przygotowania frytek potrzebujemy dosłownie kilka składników. Najbardziej wyszukanym spośród nich jest chyba ser Parmezan, gdyż poza nim polenta, masło, woda i odrobina soli są potrzebne aby wyczarować nasze frytki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na frytki z polenty.
- 15 dkg polenty
- 1 l wody
- 4 dkg sera Parmezan
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 dkg masła + odrobina do wysmarowania formy
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić frytki z polenty.
Do garnka wlać wodę, zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować wsypać polentę. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty cały czas mieszając. Kolejno przykryć garnek pokrywką i gotować przez 1,5 minuty. Zdjąć pokrywkę i ponownie cały czas mieszając gotować bez przykrycia przez 3 minuty. Przykryć na kolejną minutę. Zdjąć pokrywkę, dodać sól oraz masło. Mieszać do momentu, w którym masło się rozpuści. Następnie wsypać ser Parmezan, wymieszać i przykryć garnek. Trzymać na ogniu przez minutę.
Polentę wylać do kwadratowego lub prostokątnego naczynia, przykryć folią aluminiową i odstawić do zupełnego wystygnięcia. Wystudzoną polentę włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki polentę pokroić na kawałki.
Na patelnię wlać olej. Kiedy gorący wykładać frytki z polenty. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do osaczenia. Podawać oprószone świeżo mielonym pieprzem , z wybranym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc frytki z polenty.
Użyłam kwadratowego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23,5 na 23,5 centymetra.
Polentę pokroiłam dość grubo. Frytki miały szerokość 1,5 – 2 centymetrów. Nie krójcie polenty na cienkie kawałki. W trakcie pieczenia będą się rozpadać.
Kawałki polenty należy smażyć w małych odstępach jeden od drugiego.
Szukasz przepisów na pyszne przekąski? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartaletki z musem serowym.
Dodaj komentarz