Ciasta oraz desery często przekładam kremem. Jeśli jest to krem czekoladowy to robię go na dwa różne sposoby. Pierwszy typ kremu czekoladowego, który przyrządzam bazuje na budyniu, drugi zaś na serku mascarpone. Krem przygotowany na budyniu jest zdecydowanie cięższy od tego robionego na mascarpone, ale za to idealnie sprawdza się w ciastach, które dekoruję masą cukrową. Krem czekoladowy, który robię na bazie serka mascarpone jest lżejszy i nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych, babeczek oraz do deserów w pucharku. Przepis na krem czekoladowy przygotowany z serka mascarpone, śmietany kremówki oraz czekolady znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem czekoladowy.
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 25 dkg serka mascarpone
- 10 dkg czekolady mlecznej
- 10 dkg czekolady gorzkiej
- 4 dkg masła
- 4 dkg cukru pudru
Jak zrobić krem czekoladowy.
Do garnka wlać 200 ml śmietany kremówki, dodać masło, cukier puder i zagotować. Kolejno, garnek zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści, a następnie całość wystudzić.
Do dużej miski wlać 200 ml zimnej śmietany kremówki i ubić na pół-sztywno. Do ubitej kremówki dodać mascarpone, po czym kontynuować ubijanie przez kolejnych kilka sekund. Na koniec wlać zimną, płynną czekoladę z garnka i ubijać całość do momentu, w którym krem zgęstnieje. Gotowy krem schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc krem czekoladowy.
Do przygotowania kremu czekoladowego wykorzystać można tylko mleczną lub tylko gorzką czekoladę. Krem, który powstaje tylko z dodatkiem mlecznej czekolady nie jest, aż tak sztywny jak ten, do którego dodawana jest gorzka czekolada. Jest to jeden z powodów, dla których w kremie używam obu rodzajów czekolady.
Lubisz ciasta przełożone kremem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto drożdżowe z kremem budyniowym.






Dodaj komentarz