Krewetki smażone na oleju
|||||

Krewetki w tempurze

Tempura, to wywodzące się z kuchni japońskiej danie składające się z pokrytych ciastem i smażonych na głębokim tłuszczu warzyw oraz owoców morza. Ciasto na tempurę w wersji podstawowej robi się z połączenia lodowatej wody z mąką. Tak zrobione ciasto ma niemalże przejrzystą konsystencję i po usmażeniu jest niesamowicie lekkie. W nieco rozbudowanej wersji do ciasta na tempurę dodawane są jajka, skrobia oraz przyprawy. Przepis na krewetki w tempurze, którym poniżej chcę się z Wami podzielić, przygotowałam na bazie ciasta z dodatkiem jajek.

Krewetki w tempurze najczęściej robię na lunch, kolację oraz kiedy odwiedzają mnie goście. Krewetki podaję ze słodkim sosem chili, gdyż mi takie połączenie smakuje najbardziej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Krewetki smażone na oleju
Krewetki

Składniki na krewetki w tempurze.

  • 500 g surowych krewetek
  • 70 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia krewetek
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szczypta papryczki chipotle w proszku
  • 200 ml lodowatej wody
  • olej do smażenia

Jak zrobić krewetki w tempurze.

Do miski przesiać mąkę pszenną wraz z mąką kukurydzianą, dodać sól, paprykę, jajko oraz zimną wodę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą ręcznym ubijakiem na ciasto o jednolitej i płynnej konsystencji bez grudek.

Oczyszczone krewetki osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć na talerzyk i dokładnie oprószyć dwoma łyżkami mąki pszennej.

Do garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy bardzo gorący zmniejszyć ogień na średni. Każdą krewetkę chwytać za ogonek, wkładać do przygotowanego ciasta po czym wykładać na gorący olej. Smażyć 2-3 minuty z obu stron. Krewetki podawać z sosem chili.

Krewetki smażone
Krewetki

Warto wiedzieć robiąc krewetki w tempurze.

Krewetki na ogół kupuję już gotowe, czyli obrane i oczyszczone. Im większe okazy krewetek uda Wam się kupić tym lepiej. Najlepsze będą krewetki królewskie, gdyż mają one dość spory rozmiar.

Zarówno krewetki świeże jak i mrożone sprawdzą się w tym przepisie. Jeśli sięgniecie po mrożone krewetki upewnijcie się, że przed obtoczeniem ich w mące będą dobrze rozmrożone i nie będą ociekały wodą.

Tempurę po usmażeniu możecie posypać odrobiną soli.

Szukasz przepisów na dania z krewetkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *