Od dłuższego już czasu nie kupuję praktycznie w ogóle żadnego pieczywa w sklepie. Co najmniej dwa razy w tygodniu piekę chleb lub bułki. Bardzo często zdarza mi się robić jednorazowo większą ilość pieczywa i ją mrozić. Takie pieczywo wyjęte z zamrażalnika smakuje jak świeże.
Robiąc tak często domowy chleb oraz bułki muszę je czymś urozmaicać. Do ciasta dodaję ziarna, suszone pomidory, oliwki, zioła a ostatnimi czasy puree z warzyw. Robiłam już bułki z puree z buraka, dyni a także marchewki. Teraz przyszedł czas na szpinak. Przepis na bułki szpinakowe, który znajdziecie poniżej jest na puszyste i oryginalne w smaku bułki. Bułki sprawdzą się nie tylko jako podstawa kanapek, są również idealne jako bułki do burgerów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki szpinakowe.
- 15 dkg mrożonego puree ze szpinaku
- 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 dkg świeżych drożdży
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka czarnuszki
Jak zrobić bułki szpinakowe.
Do kubka włożyć drożdże, cukier puder, 100 ml wody oraz trzy łyżki mąki odebrane z całości. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże wyrosły.
Puree ze szpinaku podgrzać (powinno być letnie), włożyć do miski wraz z wyrośniętymi drożdżami, przesianą mąką, solą, trzema łyżkami oleju i pozostałą wodą. Wymieszać a następnie wyrabiać przez 8 minut. Miskę przykryć ścierką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzielić na sześć kulek. Każdą kulkę spłaszczać na dłoni, smarować po wierzchu pozostałym olejem i posypywać czarnuszką. Ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, lub do momentu, aż będą delikatnie przyrumienione.

Warto wiedzieć robiąc bułki szpinakowe.
Mrożony szpinak zastąpić możecie świeżym. Liście świeżego szpinaku należy bardzo dobrze zmiksować.
Bułki zamiast olejem możecie posmarować białkiem jajka. Białko sprawi, iż ziarna czarnuszki pozostaną na bułkach dłużej.
Szukasz przepisów na wypieki ze szpinakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na ciasto Leśny mech.
Dodaj komentarz