W moim domu kruche ciasta z owocami znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Nie ma znaczenia jakich owoców używam, wszystkie cieszą się powodzeniem. Jedyne na co zawsze muszę zwracać uwagę to miękkość owoców. Muszą one być maksymalnie miękkie a najlepiej jak mają formę niemalże puree. Takie też były śliwki, które znalazły się w kruchym cieście kakaowym z poniższego przepisu. Połączyłam je jeszcze dodatkowo z pianą z białek. Ciasto jest rewelacyjne w smaku a połączenie kakao i śliwek jest fenomenalne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.
Kruche ciasto kakaowe:
- 35 dkg mąki pszennej
- 5 dkg ciemnego kakao
- szczypta soli
- 5 dkg smalcu lub margaryny
- 15 dkg masła bez soli
- 15 dkg cukru pudru
- 4 żółtka (duże)
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Piana z białek:
- 4 białka (duże)
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 15 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Owoce:
- 1 kg śliwek (wypestkowanych)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 goździki
Jak zrobić kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.
Kruche ciasto kakaowe jak zrobić? Moje ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego. Do miski włożyć przesianą przez sitko mąkę, kakao, cukier puder, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło wraz z margaryną. Wyrabiać składniki nakładką hak, do momentu w którym zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie dodać żółtka oraz śmietanę. Wyrabiać jeszcze chwilkę do dokładnego połączenia się wszystkich składników, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 kulek, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Jak przygotować owoce do kruchego ciasta? Do garnka włożyć wypestkowane śliwki, cukier oraz goździki. Gotować 10 minut na średnim ogniu. W kubku wymieszać wodę wraz z mąką ziemniaczaną i zalać śliwki w garnku. Zagotować i wystudzić.
Jak zrobić pianę z białek? Do miski włożyć białka wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi partiami dodawać cukier puder, nie przerywając ubijania. Pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód oraz boki blachy wyłożyć startym na tarce o dużych oczkach ciastem kakaowym (4 kulki). Na ciasto wylać zimne śliwki, które przykryć pianą z białek. Na wierzch piany z białek zetrzeć pozostałe 2 kulki ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę i 10 minut. Upieczone ciasto wystudzić zupełnie przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.
Białka wykorzystane do przygotowania piany powinny mieć temperaturę pokojową.
Pamiętajcie aby po wystudzeniu śliwek wyjąć z nich goździki dodane do gotowania. Zamiast całych goździków możecie użyć szczypty mielonych i wtedy ten problem będziecie mieć z głowy.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 30 na 21 centymetrów.
Do przygotowania tego ciasta możecie użyć śliwek takich jak: węgierki, Empress, Stanley.
Jeśli nie macie robota kuchennego przygotujcie ciasto na stolnicy. Na początek posiekajcie suche składniki z tłuszczem, później dodajcie do nich śmietanę i żółtka a na koniec wyróbcie ciasto.
Szukasz przepisów na ciasta ze śliwkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto z musem śliwkowym.
witaj! ciasto wspaniałe smak śliwek z ciastem kakaowym i ta piana będę wracać do przepisu pozdrawiam!
Super! Bardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam 🙂