Tego likieru po raz pierwszy skosztowałam kilka lat temu w Austrii. Gdyby mi ktoś wtedy nie powiedział, że likier jest zrobiony z pestek dyni to po smaku bym tego nie stwierdziła. Jedyne co zdradzało, iż może to być dynia, była konsystencja likieru. Ten likier nie jest zupełnie kremowy, gdyż ma w sobie wyczuwalne zmiksowane pestki. Do zrobienia tegoż likieru przymierzałam się dość długo i w końcu mi się udało. Teraz jest najlepszy okres na robienie wszelkiego rodzaju dań z dyni, gdyż jest jej pod dostatkiem a i pestek nie brakuje w sklepach 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na likier z pestek dyni.
- 300 ml białego rumu (u mnie Bacardi)
- 500 ml mleka
- budyń waniliowy w proszku (40 g)
- 15 dkg cukru kryształu
- 12,5 dkg pestek dyni
- 2 łyżki wody
- 3-4 kropelki ekstraktu z wanilii
Jak zrobić likier z pestek dyni.
Pestki dyni uprażyć na patelni, wystudzić i bardzo drobno posiekać lub zmiksować. Posiekane pestki przełożyć do małego pojemnika, zalać rumem i odstawić na godzinę.
Z 500 ml mleka odlać 150 ml, które wlać do kubka i wymieszać z proszkiem budyniowym i ekstraktem z wanilii.
Do garnka wsypać cukier wraz z wodą. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukier zrobi się złoto-brązowy i płynny. W tym momencie wlać mleko i mieszać od czasu do czasu, aby karmel powstały z cukru się rozpuścił. W tym momencie zalać budyń płynem z kubka. Mieszać nieustannie, zagotować i trzymać na ogniu przez 1-2 minuty. Gotowy budyń wystudzić.
Do blendera przełożyć zimny budyń oraz pestki dyni wraz z rumem. Zmiksować. Liker przelać do małych butelek. Przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc likier z pestek dyni.
Pestki dyni użyte do przygotowania likieru muszą być obrane z twardej łupki. Ja kupuję gotowe pestki dyni w sklepie i sugeruję Wam zrobić to samo.
Prażyłam pestki na patelni nieprzywierającej przez 10 minut. Prażenie należy robić na bardzo małym ogniu, aby pestki się nie spaliły. Od czasu do czasu prażące się pestki należy przemieszać.
Jeśli nie macie czasu albo się Wam nie chce nie musicie robić karmelu a jedynie ugotować budyń z dodatkiem cukru. Zachęcam Was jednak do poświęcenia tych kilku minut na przygotowanie karmelu, gdyż zdecydowanie zmienia on smak likieru.
Nie należy panikować kiedy po wlaniu do płynnego cukru mleka z cukru zrobi się “skała”. Należy cały czas podgrzewać mleko, aż cukier się rozpuści.
Mój blender nie rozdrobnił mi tak jak chciałam pestek dyni, więc ja dodatkowo użyłam ręcznego blendera. Możecie przelać likier przez sitko jednak musicie liczyć się z tym, iż odpadnie Wam dość spora ilość zmiksowanych pestek. Mi osobiście fakt, iż pestki są w likierze wyczuwalne wcale nie przeszkadza.
Likier smakuje najlepiej nie od razu a po dwóch, trzech dniach kiedy składniki mają szansę się ze sobą dobrze połączyć.
Szukasz przepisów na słodkości z dynią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę dyniową.
Dodaj komentarz