Są dwie szkoły robienia modrej kapusty: śląska i wielkopolska. W wersji śląskiej do kapusty dodawany jest podsmażony boczek a w wersji wielkopolskiej jabłka. Ja lubię obie wersje tejże kapusty i robię je u siebie w domu naprzemiennie. Kapustę modrą podaję jako dodatek do pieczonych mięs (kaczki, karkówki, rolad) oraz do mięs w sosie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na modrą kapustę.
- 1 kg czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 10 dkg cebuli
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki masła klarowanego albo oleju słonecznikowego
- 25 dkg jabłek
- 2,1 l wody
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Jak zrobić modrą kapustę.
Cebulę pokroić na małą kostkę, włożyć na patelnię wraz z klarowanym masłem i smażyć na średnim ogniu przez 6-7 minut.
Kapustę drobno poszatkować na szatkownicy lub pokroić nożem, włożyć do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, wsypać 1,5 łyżeczki soli i gotować przez 20 minut lub do momentu, w którym będzie półmiękka. Kolejno z kapusty odlać wodę, w której się gotowała i wlać 100 ml świeżej wody. Dodać podsmażoną cebulę, ziele angielskie, cukier, 1 łyżeczkę soli, pieprz, liście laurowe i pokrojone w dużą kostkę jabłka wraz ze skórką. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Następnie dodać ocet jabłkowy i kontynuować duszenie bez przykrycia przez 10 minut. Kapustę podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc kapustę modrą.
W zależności od grubości kawałków, na które poszatkowana jest kapusta może ona potrzebować mniej lub więcej czasu na ogniu. Ja poszatkowałam kapustę bardzo drobno i pomimo tego gotowanie i duszenie kapusty zajęło mi łącznie około 50 minut. Jeśli lubicie nieco twardszą kapustę trzymajcie ją na ogniu krócej.
Jeśli nie macie w domu octu jabłkowego użyjcie octu spirytusowego lub soku z cytryny.
Szukasz przepisów na dania z czerwonej kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty i kopru włoskiego.
Dodaj komentarz