Tradycyjny smalczyk robiony jest na skwarkach ze słoniny lub boczku połączonych z cebulą. Taki smalczyk oczywiście nie jest odpowiedni dla osób, które nie jedzą mięsa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić smalczyk tylko i wyłącznie z warzyw. Do przygotowania wegańskiego smalczyku użyłam kaszy jaglanej, ciecierzycy i cebuli. Smak tego smalczyku różni się oczywiście zdecydowanie od smalczyku robionego na słoninie, jest on jednak równie dobry. Koniecznie przygotujcie ten prosty smalczyk w domu, jestem pewna iż Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smalczyk wegański.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 30 dkg białej cebuli
- 25 dkg ciecierzycy w puszce (33 dkg wraz z zalewą)
- 10 dkg kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 łyżeczka soli (płaska)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Jak zrobić smalczyk wegański z cebulą.
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu, odlać z wody i wystudzić.
Ciecierzycę wraz z zalewą wlać do garnka i rozgnieść tłuczkiem.
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i włożyć na patelnię. Dodać oliwę i smażyć na małym ogniu do momentu, w którym cebula nabierze złoto-brązowego koloru. Do przyrumienionej cebuli dodać przegnieciony przez praskę czosnek i oregano. Smażyć kilka sekund po czym włożyć ciecierzycę wraz z zalewą. Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Kolejno dodać kaszę jaglaną, sól oraz pieprz i kontynuować smażenie przez kolejnych 5 minut. Smalczyk zdjąć z ognia i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc smalczyk wegański.
Użyłam ciecierzycy wraz z zalewą, czyli łącznie 33 dkg.
Smalczyk podałam na świeżym pieczywie. Można go również podać na tostach, krakersach czy waflach ryżowych.
Szukasz przepisów na dania wegańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Wegański tatar z selera i tofu.
Dodaj komentarz