Tortellini to małe włoskie pierożki z farszem mięsnym lub serowym. Swoim kształtem przypominają uszka serwowane w Polsce do barszczu. Pierożki podawane są zarówno na ciepło jak i na zimno. Tortellini serwować można z sosem pomidorowym, rosołem, grillowanymi warzywami, smażone na głębokim tłuszczu oraz jako dodatek do sałatek.
Poniższy przepis na sałatkę z tortellini jest prosty i nie wymaga użycia wyszukanych składników. Poza pierożkami w sałatce znaleźć można ser feta i pieczone pomidorki koktajlowe, które nadają jej rewelacyjnego smaku. Jestem pewna iż, jeśli raz skosztujecie tej sałatki będziecie ją robić bardzo często.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z tortellini.
- 25 dkg pierożków tortellini
- 50 dkg pomidorków koktajlowych (żółte, zielone, czerwone)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 duże ząbki czosnku
- 20 dkg kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 zielona cebula
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 20 dkg sera feta
- 15 dkg jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano
Jak zrobić sałatkę z pierożkami tortellini.
Pierożki tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu, w wodzie osolonej 1/2 łyżeczką soli.
Pomidorki koktajlowe wraz z czosnkiem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić 1/2 łyżeczką soli i skropić oliwą z oliwek. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone pomidorki wystudzić a czosnek przełożyć do kubka i rozgnieść widelcem.
Połowę sera feta pokroić w małą kostkę. Kukurydzę z puszki odlać z zalewy.
W kubku połączyć pozostałą połowę sera feta z jogurtem, czosnkiem, oregano i pieprzem.
W misce wymieszać tortellini, kukurydzę, krojoną fetę, drobno krojoną cebulkę zieloną i upieczone pomidorki. Wlać sos z kubeczka i delikatnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z tortellini.
Tortellini gotowałam przez 10 minut. Po ugotowaniu wyłożyłam je na durszlak, przelałam zimną wodą i odstawiłam do zupełnego wystygnięcia.
Czosnek piekłam w łupce. Łupkę zdjęłam dopiero po upieczeniu i wystudzeniu czosnku.
Użyłam pierożków tortellini z farszem mięsnym.
Szukasz przepisów na sałatki z makaronem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z tuńczykiem i makaronem.
Dodaj komentarz