Rolada z cukinii wypełniona kremem z bakłażana, to prosty pomysł na smaczną przekąskę, którą podać można na imprezie, na kolację a także na lunch. Przygotowanie tej warzywnej rolady jest bardzo proste i do jej zrobienia nie potrzeba nam całego mnóstwa składników. Bazą rolady jest cieniutko pokrojona cukinia, podpieczona z serem parmezan, natomiast krem powstaje z połączenia upieczonego miąższu bakłażana z serkiem kremowym i serem cheddar. Do tego dochodzi odrobina soli oraz pieprzu i to wszystko. Zachęcam was do sięgnięcia po ten prosty przepis na roladę z cukinii wypełnioną kremem z bakłażana i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę z cukinii wypełnioną kremem z bakłażana.
Krem z bakłażana:
- 400 g bakłażana (1 duży)
- 200 g serka kremowego o smaku czosnkowym
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 50 g tartego sera cheddar
Dodatkowo:
- 300 g cukinii
- 100 g tartego sera parmezan

Jak zrobić roladę z cukinii wypełnioną z kremem z bakłażana.
Umytego, osuszonego bakłażana nakłuć w kilku miejscach widelcem, po czym ułożyć go na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 30 minut. Upieczonego bakłażana wystudzić i kiedy zimny usunąć skórkę. Miąższ z bakłażana ułożyć na gęstym sitku i dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Kolejno odciśnięty miąższ włożyć do pojemnika, dodać serek kremowy, sól oraz pieprz. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksować składniki na krem o jednolitej konsystencji. Do zmiksowanego kremu dodać tarty na dużych oczkach tarki ser cheddar i wymieszać.
Umytą, osuszoną cukinię za pomocą mandoliny pokroić na cieniutkie wstążki. Następnie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wysypać tartym parmezanem, po czym ułożyć na nim zachodzące na siebie wstążki cukinii. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podpieczoną cukinię wyjąć z piekarnika, równomiernie rozprowadzić na niej krem z bakłażana i ponownie wstawić całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika podpieczony placek z cukinii i bakłażana lekko wystudzić, po czym zaczynając od jednego z dłuższych boków zwinąć go w roladę. Roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Upieczoną roladę wystudzić i kiedy zimna pokroić na kawałki o szerokości około 1-1,5 centymetra każdy.

Warto wiedzieć robiąc roladę z cukinii wypełnioną kremem z bakłażana.
Cukinię z kremem z bakłażana piekę w blaszce o wymiarach 26 na 37 centymetra.
W tym daniu wykorzystać można zarówno parmezan w wiórkach jak i drobno-tarty.
Jeśli nie uda się wam zakupić serka kremowego czosnkowego, sięgnijcie po serek o smaku naturalnym i dodajcie do niego przegnieciony przez praskę ząbek czosnku.
W tej roladzie najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Używam ją wraz ze skórką.
Lubisz dania z bakłażana? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z bakłażana i orzechów włoskich.


Dodaj komentarz