Chaczapuri
Ten przepis na chaczapuri to połączenie puszystego pieczywa, mieszanki serów i płynnego jajka pośrodku. Danie to jest łatwe do przygotowania i jednocześnie pyszne, przypadnie ono do gustu każdemu. To danie gruzińskie jest świetnym dodatkiem do obiadu, a nawet pomysłem na pyszny lunch czy kolację. W Gruzji najczęściej jest ono jednak serwowane na śniadanie bądź na brunch. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na chaczapuri i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chaczapuri.
- 500 g mąki pszennej + odrobina
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 160 g letniej wody
- 160 g letniego mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 100 g tartej mozzarelli
- 100 g sera feta
- 250 g sera ricotta
Dodatkowo:
- 5 jajek
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki

Jak zrobić chaczapuri.
Do miski miksera planetarnego wlać letnią wodę, letnie mleko, wsypać cukier kryształ, drożdże instant i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wsypać pozostałą mąkę pszenną, sól, wlać oliwę z oliwek i wyrabiać składniki przez 10 minut, na małych obrotach miksera. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić na 4 części i każdą z nich uformować w kulkę. Kulki z ciasta podsypać mąką pszenną i rozwałkować na placki wielkości 35 na 20 centymetra każdy. Brzegi każdego z placków lekko zawinąć ku środkowi, nadając plackowi kształt łódeczki, po czym każdą z uformowanych łódek nakłuć w kilku miejscach widelcem. Łódeczki z ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Kolejno, brzegi wyrośniętych łódeczek posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem.
Do miseczki włożyć ser ricotta, ser feta oraz tartą mozzarellę. Wymieszać łyżką. Nadzienie serowe podzielić na 4 części, po czym wyłożyć je na posmarowanych jajkiem łódeczkach z ciasta. Chaczapuri wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 18 minut. Kolejno, wyjąć z piekarnika i pośrodku każdego chaczapuri zrobić wgłębienie w serze i w to wgłębienie wbić jajko oraz gdzieniegdzie ułożyć kilka kawałków masła. Blaszkę z chaczapuri wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 6-7 minut. Upieczone podawać posypane pokrojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc chaczapuri.
Na raz pieczemy po dwie sztuki chaczapuri. Pozostałe ciasto w międzyczasie przetrzymujemy przykryte ściereczką.
Lubisz dania z serem ricotta? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krokiety z ricottą i szpinakiem.


Bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim 😉