Sos Bolognese to połączenie mięsa mielonego z pomidorami, serwowane zazwyczaj na makaronie. Wersję mięsną tego sosu większość z nas na pewno zna i miała okazję próbować chociażby raz w życiu. Tym razem chcę Was zachęcić do przygotowania Bolognese w wersji wegetariańskiej. Podstawą wegetariańskiego Bolognese jest czerwona soczewica z dodatkiem ziół i sosu pomidorowego. Bolognese z czerwonej soczewicy to świetny pomysł na obiad, który zrobić można tanim kosztem i w nieco ponad 30 minut.
Bolognese z czerwonej soczewicy podajemy z dodatkiem makaronu. Jaki makaron wybrać? Polecam makaron Fettuccine, Fusilli, Tagliatelle oraz Rigatoni. Do tak zaserwowanego Bolognese ja lubię jeszcze podać prostą sałatkę z warzyw.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Bolognese z soczewicy.
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 20 dkg czerwonej soczewicy
- 1 łyżka krojonej papryczki chili
- 10 dkg cebuli szalotki (obrana)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg pasty pomidorowej
- 1 płaska łyżka soli
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 duże gałązki tymianku
- 300 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru kryształu
Jak zrobić Bolognese z czerwonej soczewicy.
Czerwoną soczewicę wsypać do miseczki, zalać wodą i odstawić na 15 minut. Następnie, wymienić wodę, wypłukać ciecierzycę i wylać ją na sitko. Odstawić na chwilę, aby woda odciekła.
Cebulę szalotkę pokroić w drobną kostkę i włożyć na dużą patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone chili, tymianek i oliwę z oliwek. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać pastę pomidorową, soczewicę, sól, pieprz, cukier, oregano oraz wodę. Patelnię przykryć pokrywką i gotować całość na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe Bolognese odstawić na 15-20 minut, aby sos jeszcze odrobinę zgęstniał. Bolognese z soczewicy podawać z makaronem.

Warto wiedzieć robiąc Bolognese z czerwonej soczewicy.
Soczewicę przed włożeniem na patelnię dobrze jest wypłukać w co najmniej dwóch wodach. Czerwona soczewica nie wymaga namaczania w wodzie przez kilka godzin przed ugotowaniem.
Cebulę szalotkę zastąpić można białą lub żółtą cebulą.
Zamiast świeżo krojonej papryczki chili użyć można papryki w proszku. Jej ilość musi być jednak zdecydowanie mniejsza.
Szukasz przepisów na dania z soczewicy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dal z czerwonej soczewicy.

Dodaj komentarz