Pyszne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, kotlety z ziemniaków i sera mozzarella. Nie są to jednak kotlety bezmięsne, gdyż jednym ze składników je tworzących jest także szynka. Te smażone kotlety ziemniaczano-serowe, super sprawdzą się zaserwowane zarówno na obiad jak i podane na każdej imprezie. Podać można je z ulubionym sosem, takim jak chociażby salsa, barbecue, serowy czy czosnkowy.
Przygotowanie kotletów z sera i ziemniaków rozpocząć należy od ugotowania ziemniaków, ich rozgniecenia i wystudzenia. Dopiero do zimnego puree dodajemy pozostałe składniki, masę formujemy w kulki, obtaczamy w panierce i smażymy. Podajemy zaraz po usmażeniu kiedy ciepłe lub nadal gorące, gdyż znajdujący się w nich ser wtedy właśnie ma ciągnącą konsystencję. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kotlety z ziemniaków i sera i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety z ziemniaków i sera.
- 800 g ziemniaków
- 150 g tartego sera mozzarella
- 1 jajko „L”
- 50 g mąki ziemniaczanej
- duży pęczek szczypiorku (20 g)
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 100 g szynki w plastrach
Dodatkowo:
- 80 g panko
- 1-2 jajka
- olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z ziemniaków i sera.
Do garnka włożyć obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, wlać na tyle wody aby je całkowicie zakryła, zagotować i od momentu zagotowania gotować przez 20 minut. W czasie, w którym gotują się nam ziemniaki, drobno pokroić szczypiorek oraz plastry szynki. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski i przy pomocy tłuczka do ziemniaków ugniatać je do uzyskania kremowej konsystencji. Wystudzić. Do wystudzonego puree dodać kawałki szynki, szczypiorek, jajko, sól, pieprz, paprykę, mąkę ziemniaczaną oraz tarty ser mozzarella. Dokładnie wymieszać całość łyżką.
Na talerzyk wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na osobny talerzyk wsypać panko. Masę ziemniaczano-serową nabierać łyżką i formować w kulki, które obtaczać najpierw w jajku a później w panko. Na patelnię o grubym dnie wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać na nim kotlety. Kotlety smażyć na średniej wielości ogniu, średni palnik, na złoty kolor z obu stron przez około 8-10 minut. Usmażone wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.

Warto wiedzieć robiąc kotlety z ziemniaków i sera.
Szczypiorek zastąpić można zieloną cebulką.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 16 sztuk średniej wielkości kotletów.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka.


Dodaj komentarz