Udka z kurczaka to mięso, po które sięgam kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Nie ma chyba prostszego do przygotowania obiadu mięsnego, aniżeli ten którego jednym z elementów są udka właśnie. Zarówno udka w ziołowej jak i w pikantnej marynacie są w moim domu dość popularne. Mój mąż zdecydowanie woli jeśli robię udka z dodatkiem pikantnych przypraw, dlatego też staram się te właśnie udka przyrządzać częściej. Główne składniki pikantnej marynaty to papryka w proszku, czosnek, cebula, pieprz, sól oraz olej. Robiąc tę marynatę sięgam po świeży czosnek oraz świeżą cebulę. Jeśli preferujecie czosnek w granulkach i cebulę w proszku to możecie oczywiście ich użyć.
Aby kurczak po upieczeniu był soczysty w środku i miał chrupiącą skórkę na zewnątrz, warto jest go piec w wysokiej temperaturze. Taką temperaturą jest około 210-215 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia warto jest również przewrócić mięso kilkukrotnie, po to aby nie spaliło się po górze, a było mało wypieczone na dole.
Pieczone udka z kurczaka podać można z dużą gamą dodatków. Mój ulubiony dodatek, z którym bardzo często serwuję udka z kurczaka to sos tzatziki. Po upieczeniu podaję udka z kurczaka tylko i wyłącznie z tymże sosem, nie serwuję dodatkowo do nich ziemniaków, ryżu bądź innych ekstra dodatków. Inne dodatki z jakimi podać można pikantne udka z kurczaka to surówki na przykład z kapusty kiszonej, Colesław, sałaki typu do grilla bądź sosy takie jak sos barbecue bądź sos czosnkowy. Polecam poniższy przepis na pikantne udka z kurczaka i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pikantne udka z kurczaka.
- 2 kg udek z kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oleju
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka drobno tartej białej cebuli
Jak zrobić pikantne udka z kurczaka.
W miseczce połączyć paprykę słodką oraz ostrą wraz z solą, olejem, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tartą cebulą. Udka z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym każde dokładnie natrzeć marynatą z miseczki. Tak przygotowane udka włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Im dłużej udka marynują się w przyprawach, tym lepiej smakują.
Po wyjęciu z lodówki mięso ułożyć na blasze do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 15 minut. W trakcie pieczenia mięso kilkukrotnie przewrócić na drugą stronę, a przed jego wyjęciem z piekarnika sprawdzić widelcem czy jest miękkie.

Warto wiedzieć robiąc pikantne udka z kurczaka.
Udka warto jest zamarynować wieczorem i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso będzie bardzo aromatyczne i bardzo smaczne.
Przyprawione udka z kurczaka można również zamrozić. Wystarczy wtedy połączyć mięso z przyprawami, przełożyć całość do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika. Tak przygotowane mięso można przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy.
W zależności od wielkości udek z kurczaka mogą one piec się piekarniku krócej bądź dłużej, aniżeli 1 godzinę i 15 minut. Sugeruję po raz pierwszy sprawdzić mięso widelcem po 30-u minutach od momentu włożenia go do piekarnika.
Szukasz przepisów na dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tajskie zielone curry z kurczakiem.

Dodaj komentarz