Niezwykle prosty przepis na ciasto banoffee, które jest połączeniem zmiksowanych herbatników z masą krówkową, grubymi plastrami bananów i bitą śmietaną. Po spróbowaniu kawałka, ciężko się Wam będzie od tego ciasta oderwać 🙂 Ciasto banoffee polecam wszystkim tym, którzy lubią szybkie ciasta bez pieczenia. Jego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut i podawać można je niemalże od razu po zrobieniu. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto banoffee i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto banoffee.
Spód:
- 250 g herbatników maślanych
- 150 g płynnego masła
Krem:
- 500 g masy krówkowej
- 3 banany
- 400 ml zimnej śmietanki kremówki (36%)
- 2 łyżki tartej czekolady mlecznej

Jak zrobić ciasto banoffee.
Do dużej miski wsypać zmiksowane herbatniki, dodać płynne masło i mieszać tak długo, aż składniki dobrze się wymieszają. Spód oraz boki formy na tartę wyłożyć połączonymi z masłem herbatnikami, dobrze dociskając całość łyżką a potem także dłonią. Masę krówkową wstawić na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby nabrała płynnej konsystencji, po czym kiedy płynna wylać ją na znajdujące się w formie herbatniki i wyrównać łyżką. Na masie krówkowej ułożyć grubo-krojone banany. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut, aby baza z herbatników nieco stwardniała.
Do większego pojemnika wlać zimną śmietankę kremówkę i ubić ją na sztywno. Ubitą śmietankę wyłożyć na bananach, po czym całość po wierzchu posypać drobno-tartą czekoladą. Przed podaniem ciasto przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto banoffee.
Metalowa forma na tartę, której używam ma średnicę 26-u centymetrów.
Herbatniki zmiksować w malakserze bądź włożyć je do plastikowego woreczka i pokruszyć przy pomocy tłuczka.
Lubisz ciasta z bananami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto bananowa fantazja.


Dodaj komentarz