Drożdżówki z borówkami i agrestem
Drożdżówki, czyli puszyste bułeczki drożdżowe przygotowywane na bazie mąki, tłuszczu, nabiału oraz drożdży, to klasyczny wypiek cieszący się ogromną popularnością zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej – choć zdecydowanie częściej sięgamy po warianty słodkie. Ich popularność nie powinna dziwić, bo któż nie lubi świeżych, miękkich, jeszcze ciepłych bułeczek wypełnionych ulubionym nadzieniem?
Jako nadzienie do bułeczek drożdżowych doskonale sprawdzają się owoce, twaróg, mak czy budyń. Bułki te często dekorowane są lukrem, posypką z cukru pudru albo kruszonką, co dodaje im jeszcze więcej uroku i smaku. Drożdżówki sprawdzają się idealnie na słodkie śniadanie, deser czy jako przekąska w ciągu dnia – są niezawodne zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na coś pysznego i domowego.
Bułeczki drożdżowe z borówkami i agrestem to słodka propozycja, obok której trudno przejść obojętnie. Ciasto na te wyjątkowe drożdżówki przygotowuję z mąki, jajek, drożdży, cukru, soli, masła oraz mleka. W tym konkretnym przepisie wykorzystuję jednak zsiadłe mleko, które nadaje wypiekowi wyjątkowej miękkości i wilgotności. Ciasto wyrabia się tak samo jak w klasycznych przepisach na drożdżówki – po wyrobieniu musi odpowiednio wyrosnąć w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części, formujemy bułeczki na blasze i nadziewamy je owocami otoczonymi w proszku budyniowym. Tak przygotowane drożdżówki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, następnie smarujemy białkiem jajka, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Po wystudzeniu dekorujemy je lukrem z cukru pudru i wody, który dodaje całości słodkiego wykończenia.
Obecnie trwa sezon na borówki i agrest, dlatego warto wykorzystać te owoce do przygotowania domowych drożdżówek z owocami. Ten wypiek to nie tylko smak lata, ale również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych składników w tradycyjnym, domowym wydaniu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówki z borówkami i agrestem.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 2 żółtka
- 1 jajko „L”
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
- 240 g zsiadłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 300 g borówek
- 100 g agrestu
- 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
- 1 białko do posmarowania bułek
- 4 łyżki płatków migdałów
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 25 g wrzącej wody

Jak zrobić drożdżówki z borówkami i agrestem.
Do miseczki wlać zsiadłe mleko, dodać pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki pszennej oraz łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na 10 minut, aby zaczyn drożdżowy mógł wyrosnąć.
W misie miksera planetarnego umieścić jajko, żółtka, cukier puder, wanilię oraz sól. Składniki ubijać przez około 6 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto przez 1 minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez kolejne 10 minut, aż masa będzie jednolita i elastyczna.
Gotowe ciasto drożdżowe przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie do osobnej miseczki przełożyć umyte i dokładnie osuszone owoce. Wsypać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać, tak aby owoce były nim równomiernie pokryte. Następnie przesiać przez sitko, aby usunąć nadmiar budyniu.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko odgazować, a następnie podzielić na 9 równych części. Z każdej porcji uformować kulkę i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami.
Przy pomocy dna szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie, które należy wypełnić przygotowanymi uprzednio owocami. Bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie każdą z nich posmarować roztrzepanym białkiem jajka i posypać płatkami migdałów.
Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 26-27 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Na koniec w małej miseczce połączyć cukier puder z niewielką ilością wrzącej wody i dokładnie wymieszać, tworząc gładki lukier. Gotowym lukrem skropić każdą bułeczkę, nadając im apetyczny i słodki wygląd.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówki z borówkami i agrestem.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty takie jak zsiadłe mleko czy masło warto wyjąć z lodówki co najmniej na godzinę przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta drożdżowego.
Bułeczki drożdżowe można przygotować zarówno wyłącznie z borówkami, jak i tylko z agrestem – obie wersje smakują doskonale.
W trakcie pieczenia owoce często puszczają sok, który zbiera się na blaszce. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika, warto zebrać ten aromatyczny sok za pomocą pędzelka i posmarować nim owoce znajdujące się na powierzchni bułek.
Lubisz drożdżówki z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówki z serem i truskawkami.

