Gorące kanapki z porem i serem
Czasami to właśnie najprostsze dania smakują najlepiej – tak jest również w tym przypadku. Por, który na pierwszy rzut oka wydaje się warzywem o delikatnym i niepozornym smaku, w połączeniu z intensywnym serem oraz aksamitnym sosem beszamel nabiera wyjątkowego charakteru. Inspirację do przygotowania tych niezwykłych kanapek z porem i serem przywiozłam z podróży do Holandii, gdzie miałam okazję spróbować ich w niewielkim bistro.
Oryginalnego przepisu oczywiście nie udało mi się w pełni odtworzyć, jednak właśnie tam narodziła się idea przygotowania tego przepisu. Kanapki serwowane były na doskonałym pieczywie na zakwasie, które świetnie komponowało się z dodatkami. Całość wręcz ociekała ciągnącym się, aromatycznym serem, a delikatny por dodawał im warzywnego charakteru.
Podczas degustacji zamówiliśmy z mężem dwie wersje – jedna była łagodna, a druga wzbogacona o lekko pikantny krem paprykowy. Obie kanapki smakowały rewelacyjnie i stanowiły idealne połączenie prostoty oraz wyjątkowego smaku.
To aromatyczne danie z piekarnika doskonale sprawdza się podane na lunch, imprezę, a także jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jak widać, okazji do przygotowania i podania tych chrupiących kanapek z serem jest naprawdę wiele.
Przygotowanie kanapek zapiekanych z porem i serem należy rozpocząć od pokrojenia pora – zarówno jego białej, jak i zielonej części – na cienkie paseczki. Następnie pokrojonego pora podsmaża się na oliwie z oliwek, doprawia i łączy z aksamitnym sosem oraz tartymi serami. Tak przygotowaną masę serowo-porową wystarczy równomiernie rozprowadzić na kromkach pieczywa, posypać dodatkową porcją startego sera i zapiec w piekarniku.
Aby zapiekane kanapki z serem i porem nabrały wyjątkowego aromatu i chrupiącej skórki, polecam na ostatnie kilka minut pieczenia włączyć opcję grill w piekarniku – dzięki temu ich wierzch będzie idealnie przypieczony i złocisty.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gorące kanapki z porem i serem.
- 150 g drobno-krojonego pora
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczka soli
- 50 g sera parmezan
- 50 g sera cheddar
- 250 g sosu beszamel
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 duże kromki chleba
Dodatkowo:
- 40 g sera parmezan
- 40 g sera cheddar

Jak zrobić gorące kanapki z porem i serem.
Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojonego na cienkie paseczki pora i smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty. Następnie zmniejszyć ogień do małego i, mieszając co jakiś czas, kontynuować smażenie przez kolejne 5-6 minut, aż por zmięknie.
Po tym czasie dodać beszamel, oba rodzaje startego sera – parmezan i cheddar a także sól i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszać przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły, tworząc kremową masę serowo-porową.
Każdą kromkę pieczywa posmarować przygotowaną masą z porem i sosem, posypać dodatkowo tartym parmezanem i cheddarem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza – funkcja pieczenia góra–dół. Kanapki zapiekać przez około 12 minut, z czego ostatnie 3 minuty piec pod funkcją grill, aby uzyskać chrupiący i złocisty wierzch.

Warto wiedzieć robiąc gorące kanapki z porem i serem.
W tych kanapkach z porem i serem doskonale sprawdzi się każdy intensywny w smaku ser, taki jak Gouda, Edam, Parmezan czy cheddar. Każdy inny, wyrazisty ser żółty również będzie tutaj świetnym wyborem.
Jeśli chodzi o pieczywo, mamy pełną dowolność – gorące kanapki można przygotować zarówno na chlebie na zakwasie, chlebie pszennym, chrupiącej bagietce, jak i na zwykłych bułkach pszennych. Dzięki temu każda wersja będzie smakować nieco inaczej, ale zawsze równie pysznie.
Dobrą wiadomością jest fakt, że kanapki z porem i serem można także mrozić. Wystarczy po ich przygotowaniu (ale jeszcze przed upieczeniem) ułożyć je w szczelnym plastikowym pojemniku i włożyć do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażalnika odstawić na kilka minut do lekkiego rozmrożenia, a następnie piec w piekarniku zgodnie z podanymi powyżej wskazówkami.
Lubisz dania z porem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem, selerem i porem.

