Schabowy z ziemniakami i kapustą – lepszego obiadu długo by szukać.
Kapusta to warzywo, które uwielbiają wszyscy Polacy. Fakt ten potwierdzony jest chociażby przez bigos, który jest naszym daniem narodowym.
Nie ma się co nam dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie cechą wspólną prawie wszystkich dań przygotowanych z kapusty jest ich cena. Ich wykonanie kosztuje niewiele.
Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na kapustę gotowaną. Myślę, iż kapustę w takiej właśnie formie jemy bardzo często.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na gotowaną kapustę.
- 1/2 główki średniej wielkości kapusty białej
- 1 duża marchewka
- pęczek świeżego koperku
- średniej wielkości biała cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki kminku (w ziarnach)
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 300 ml wody
Jak zrobić gotowaną kapustę.
Kapustę umyć, usunąć głąb i poszatkować. Marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Wsypać sól, pieprz oraz kminek a następnie zalać wodą i wstawić na ogień. Zagotować. Kiedy woda w kapuście zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotującej się kapusty.
Po 20-u minutach dodać śmietankę i przecier pomidorowy. Kontynuować duszenie przez kolejnych 20 minut. Na koniec dodać drobno krojony koperek.
Ja nie podbijałam kapusty ani mąką ani zasmażką. Kapustę możemy także zagęścić miksując 3-4 łyżeczki tejże kapusty.

Warto wiedzieć robiąc kapustę gotowaną.
Kapusta powinna być pokrojona na średniej wielkości kawałki. Za grube kawałki będą nam się bardzo długo gotować natomiast za małe szybko się rozgotują.
Koperek zastąpić możemy natką pietruszki.
Lubisz kapustę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę Colesław.
Dodaj komentarz