Jeśli chcecie zrobić słodkie ciasto do kawy i ma być ono proste i pyszne, to zdecydujcie się na użycie ciasta francuskiego jako podstawy ciasta.
Ciasto francuskie ze sklepowej półki jest wybawieniem dla niejednej domowej kucharki.
Nie zawsze trzeba się namęczyć i piec godzinami aby ciasto było smaczne.
Ciasto francuskie z owocami komponuje się bardzo fajnie. W tym momencie mamy bardzo duży wybór jeśli chodzi o owoce.
Możemy sięgnąć po truskawki, maliny, rabarbar, czereśnie, wiśnie czy jagody. Ja zdecydowałam się na wiśnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na roladę wiśniową.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (27,5 dkg)
- 1 jajko
- 70 dkg wiśni
- 4 łyżki cukru kryształu
- 5 łyżek mąki migdałowej
- 5 łyżek grysiku

Jak zrobić roladę wiśniową.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Podzielić na dwie części.
Wiśnie umyć, wypestkować. Do wiśni dodać cukier, mąkę oraz grysik. Dokładnie wymieszać.
Jajko roztrzepać widelcem, posmarować brzegi ciasta.
Wiśniowe nadzienie podzielić na pół. Wyłożyć na ciasto. Najlepiej zacząć od jednej strony, druga strona powinna być pusta tak abyśmy mogli swobodnie ciasto lekko zrolować. Po wyłożeniu wiśni na obie części ciasta francuskiego, każdy z kawałków zwinąć delikatnie w roladę.
Gotowe rolady po wierzchu posmarować jajkiem i lekko naciąć nożem. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę i 25 minut.
Warto wiedzieć robiąc roladę z wiśniami.
Po wyłożeniu wiśni na ciasto, załóżmy delikatnie stronę ciasta, na której nie ma wiśni na tą z wiśniami. Ciasta nie powinniśmy przesadnie rolować a tylko delikatnie założyć część bez nadzienia na tę z nadzieniem.
Miejsce, w którym ciasto zachodzi na siebie połóżmy na spód.
Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Truskawkową piankę.
Dodaj komentarz