Quiche serowy ze szparagami zielonymi
||||

Quiche serowy z zielonymi szparagami

Quiche to danie kuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb.

Quiche z zielonymi szparagami
Quiche serowy z zielonymi szparagami

Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko.

W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quiche mięsa czy ryb, same warzywa też sprawdzają się bardzo dobrze.

Quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Rewelacyjnie sprawdzi się jak przekąska serwowany na przyjęciach.

Spokojnie możemy go podać naszym gościom na grillu czy na imieninach 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na quiche ze szparagami.

Ciasto kruche:

  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier do pieczenia i nasiona np. grochu do obciążenia ciasta.

Nadzienie:

  • 250 g zielonych szparagów
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 120 g sera Ementaler
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
Quiche serowy z zielonymi szparagami
Quiche serowy

Jak zrobić quiche serowy ze szparagami.

Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, kminek oraz sól. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. Palcami mieszać mąkę z margaryną do momentu, aż całość zacznie się łączyć. Dodać wtedy jajko oraz wodę. Wyrobić ciasto.

Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do quiche. Dół ciasta nakłuć widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać ziarna grochu celem obciążenia ciasta. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podpiekać przez 20 minut.

Nadzienie: w czasie kiedy ciasto nam się podpieka możemy przygotować nadzienie. W misce wmieszać utarty ser, roztrzepane widelcem jajka, śmietanę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.

Podpieczone ciasto po 20-u minutach wyjąć z piekarnika. Usunąć papier do pieczenia oraz nasiona grochu po czym wylać na ciasto nadzienie. Włożyć do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 50 minut.

Upieczony quiche przed podaniem należy wystudzić.

Quiche serowy z zielonymi szparagami
Quiche serowy

Warto wiedzieć robiąc quiche.

Forma do pieczenia, której użyłam była ceramiczna i miała średnicę 25-u centymetrów. Formę delikatnie przesmarowałam margaryną.

Dolna część szparaga jest zazwyczaj łykowata. Dobrym sposobem na selekcję właściwej części szparaga jest jego nagięcie do momentu, w którym pęknie. Część dolną wtedy wyrzucamy a używamy górną.

Lubisz warzywa? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczony patison z serem.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *