Kurczak satay to danie, które wywodzi się z Indonezji a dokładnie z wyspy Jawa.
Tradycyjny satay to mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy mięso ryb pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie szaszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego.
Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej.
Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich szaszłyki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kurczaka satay.
- 1 kg podudzi z kurczaka
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- trawa cytrynowa (5 centymetrów)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 200 ml mleka kokosowego
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka oleju
- 1 duża łyżeczka soli
Jak zrobić kurczaka satay.
Do dużej miski wlać mleko kokosowe. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir, drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony, kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Formę do pieczenia wysmarować olejem. Na formie ułożyć kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ponad godzinę. W trakcie pieczenia warto kurczaka przewrócić na drugą stronę.
Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub samego z sosem chili.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kurczaka satay.

Mięso kurczaka ułożyć możecie na metalowej kratce do pieczenia. Powinno się wtedy szybciej upiec.
Ja piekłam moje podudzia z kurczaka przez przeszło godzinę. W trakcie pieczenia warto sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie czy nie i w zależności od tego trzymać kurczaka krócej lub dłużej w piekarniku.
Możecie także upiec mięso na opcji grill. Wtedy należy zmniejszyć temperaturę i nie trzymać mięsa bezpośrednio pod samym grillem a na niższej półce piekarnika.
Trawa cytrynowa jest na ogół twarda i sucha jednak jej dolna część powinna być miękka. Tę właśnie cześć użyjcie do marynaty.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Quritto.
Znów mnie namówiono. Choć spróbuje marynatę na kotletach sojowych