Kurczak w marynacie z masła orzechowego
||||

Kurczak satay

Kurczak satay to danie, które wywodzi się z Indonezji a dokładnie z wyspy Jawa.

Tradycyjny satay to mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy mięso ryb pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie szaszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego.

Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej.

Marynatę możecie oczywiście wykorzystać do zamarynowania kawałków mięsa i zrobić z nich szaszłyki.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka satay.

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • trawa cytrynowa (5 centymetrów)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża łyżeczka soli

Jak zrobić kurczaka satay.

Do dużej miski wlać mleko kokosowe. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir, drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony, kurkumę oraz sól. Wymieszać do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Bardzo dokładnie pokryć każdy kawałek kurczaka marynatą po czym przykryć miskę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Formę do pieczenia wysmarować olejem. Na formie ułożyć kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ponad godzinę. W trakcie pieczenia warto kurczaka przewrócić na drugą stronę.

Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub samego z sosem chili.

Marynowany kurczak
Kurczak satay

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kurczaka satay.

Marynowany kurczak
Kurczak satay

Mięso kurczaka ułożyć możecie na metalowej kratce do pieczenia. Powinno się wtedy szybciej upiec.

Ja piekłam moje podudzia z kurczaka przez przeszło godzinę. W trakcie pieczenia warto sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie czy nie i w zależności od tego trzymać kurczaka krócej lub dłużej w piekarniku.

Możecie także upiec mięso na opcji grill. Wtedy należy zmniejszyć temperaturę i nie trzymać mięsa bezpośrednio pod samym grillem a na niższej półce piekarnika.

Trawa cytrynowa jest na ogół twarda i sucha jednak jej dolna część powinna być miękka. Tę właśnie cześć użyjcie do marynaty.

Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Quritto.

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *