Sałatka z mięsem mielonym
|||

Sałatka meksykańska – Król imprezy

Jeśli lubisz meksykańskie smaki to dobrze trafiłeś.

Sałatka meksykańska łączy w sobie kilka smaków. Meksyk reprezentuje głównie czerwona fasola i nachosy. Polskim akcentem jest sos czosnkowy 🙂

Od razu warto powiedzieć, iż jeśli nie jesteś fanem surowej cebuli czy czosnku ta sałatka niestety nie jest dla ciebie. Natomiast wszyscy pozostali, którym ani czosnek ani cebula nie przeszkadzają mogą śmiało już teraz brać się do robienia sałatki 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Sałatka meksykańska z mięsem mielonym
Sałatka meksykańska

Składniki na sałatkę meksykańską – Króla imprezy.

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wołowego
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • puszka kukurydzy (340 g puszka, kukurydza 285 g)
  • puszka fasoli czerwonej (400 g puszka, fasola 240 g)
  • 200 g sera żółtego
  • paczka nachosów
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę meksykańską – Król imprezy.

Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać mięso mielone, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez co najmniej 15 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu. Wystudzić.

Paprykę pokroić w paski. Włożyć na małą patelnię, dodać łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu przez 4- 5 minut. Podsmażoną paprykę zdjąć z ognia i wystudzić.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.

Sałatę pokroić w średniej wielkości paski.

Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy.

Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać szczyptę soli oraz jogurt. Dokładnie wymieszać.

Z nachosów odłożyć kilka całych kawałków do dekoracji sałatki. Pozostałe nachosy pokruszyć.

Złożenie sałatki: sałata – cebula – papryka – mięso – kukurydza – fasola – sos – ser – nachosy.

Smacznego!

Sałatka meksykańska z mięsem mielonym
Sałatka meksykańska

Warto wiedzieć robiąc meksykańską sałatkę – Król imprezy.

Użyłam nachosów o smaku naturalnym. Możecie użyć nachosów serowych lub o smaku chili.

Dodatkowo możecie także dodać 2-3 łyżki papryczek jalapenos. Sprawią, iż sałatka będzie naprawdę pikantna.

Użyłam średniej wielkości ząbków czosnku. Jeśli macie jeden a duży to też wystarczy.

Nachosy dodajcie do sałatki przed samym jej zaserwowaniem. Nie dodajcie ich z pozostałymi składnikami ani nie wkładajcie do lodówki gdyż zmiękną.

Ja zdecydowałam się na mięso z indyka. Nie lubię zapachu wieprzowego mięsa mielonego po usmażeniu a wołowego akurat nie dostałam w sklepie.

Ser żółty jaki dodałam do sałatki to ser Ementaler. Można go oczywiście zastąpić dowolnym serem żółtym.

Lubisz czerwoną fasolę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Quritto.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka meksykańska - Król imprezy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *