Pulpety fasolowe
|||

Pulpety z białej fasoli w sosie groszkowym

Wegetariańskie pulpety przygotowane z białej fasoli, obtoczone w migdałach i podane z sosem groszkowym, to bardzo smaczne i jednocześnie proste do przygotowania danie. Idealnie sprawdza się podane na lunch oraz na obiad. Danie to jest dobrym przykładem wykorzystania warzyw z puszki, gdyż zarówno pulpety jak i sos bazują na warzywach konserwowych. Polecam poniższy przepis na pulpety z białej fasoli w sosie groszkowym, jestem pewna, iż Wam posmakują.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pulpety fasolowe
Pulpety z fasoli

Składniki na pulpety z białej fasoli.

  • 600 g białej fasoli z puszki
  • 200 ml zalewy z białej fasoli
  • 50 g bułki tartej
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 duży ząbek czosnku

Sos groszkowy:

  • 50 g cebuli szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml wody
  • 100 ml śmietanki (30%)
  • 400 g groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić pulpety z białej fasoli.

Do garnka wlać zalewę z białej fasoli, zagotować, a następnie wsypać bułkę tartą. Mieszając nieustannie gotować przez 1 minutę, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

Fasolę rozgnieść tłuczkiem na kremową, jednolitą konsystencję. Do miski włożyć rozgniecioną fasolę, zimną bułkę tartą, pieprz, sól, jajko, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Bardzo dokładnie wymieszać, kolejno formować kulki o średnicy 5-u centymetrów, które obtaczać w mielonych migdałach. Pulpety z fasoli lekko spłaszczać na dłoni, układać w formie do pieczenia. Pulpety piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 50 minut, w połowie pieczenia pulpety przewrócić na drugą stronę.

Do garnka włożyć drobno krojoną cebulę szalotkę oraz masło. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wlać wodę, sól, pieprz oraz groszek. Gotować przez 5 minut. W kubku wymieszać śmietanę z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się groszku. Mieszając, gotować przez 2minuty.

Pulpety z białej fasoli podawać z sosem groszkowym.

Pulpety fasolowe
Pulpety z fasoli

Warto wiedzieć robiąc pulpety z białej fasoli.

Z podanych ilości wychodzi 16 sztuk pulpetów z fasoli.

Lubisz dania z białej fasoli? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę kurczak curry.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pulpety z białej fasoli w sosie groszkowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *