Ciasto Red Velvet to piękne czerwone ciasto przełożone kremem na bazie masła i serka kremowego. Podstawą ciasta jest mąka, tłuszcz, cukier, mleko, kakao oraz dodatki takie jak barwnik spożywczy, ocet oraz ekstrakt z wanilii. Ja ciasto piekę w dwóch formach, gdyż po upieczeniu blaty ciasta są niemalże idealnie równe. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto upiec tylko w jednej formie do pieczenia, ale trzeba wtedy pamiętać, aby odpowiednio wydłużyć czas pieczenia ciasta. Red Velvet to ciasto, które świetnie sprawdzi się podane w nadchodzące Walentynki, ale nie tylko. Jest również idealnym ciastem na weekend, ciastem na każde przyjęcie oraz ciastem urodzinowym. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego ciasta, poniżej polecam przepis na ciasto Red Velvet.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Red Velvet.
- 32 dkg mąki tortowej
- 2 dkg ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka octu
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 dkg cukru pudru
- 350 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 12 dkg masła bez soli
Krem:
- 10 dkg masła bez soli
- 10 dkg cukru pudru
- 25 dkg serka kremowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Jak zrobić ciasto Red Velvet.
Do kubka wlać mleko oraz sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do miski włożyć miękkie masło, cukier puder oraz sól. Ucierać przez 5-6 minut, po czym dodać po jednym jajku, czerwony barwnik, olej, mleko, ocet i ekstrakt z wanilii, cały czas ucierając. Pod koniec wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do dwóch okrągłych form do pieczenia, wysmarowanych margaryną i lekko wysypanych mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na pusztą, kremową konsystencję. Kolejno dodać serek kremowy oraz ekstrakt z wanilii, po czym ucierać razem do około minuty.
Złożenie ciasta: jeśli ciasto ma lekko górkę, ściąć ją nożem, pokruszyć i uzyskane okruszki wykorzystać do dekoracji ciasta. Pierwszy blat ciasta pokryć 3/4 kremu, przykryć drugim blatem ciasta, a następnie ciasto udekorować pozostałym kremem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Red Velvet.
Użyłam dwóch okrągłych form do pieczenia o średnicy 21 centymetrów każda.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Ścięte kawałki ciasta przed ich pokruszeniem odstawiam na chwilę, aby mi lekko wyschły. Kiedy odrobinę podsuszone, miksuję je przy pomocy malaksera.
Barwnik spożywczy zastąpić można sokiem z buraka ćwikłowego. Ciasto z użyciem soku z buraka będzie mieć bardziej brązowy, aniżeli czerwony kolor.
Lubisz dania z pieczarkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane szpinakiem.

Pieknie wyszedlo. Chodzi za mna juz od jakiegos czasu takie red velvet, ale jakos sie jeszcze nie zabralam 🙂 Moze przez brak dobrego barwnika 🙂 Pozdrawiam cielutko 🙂
Fakt, to ciasto bez dobrego barwnika nie ma efektu “wow”. Również pozdrawiam gorąco 🙂
Super, okrągłe wygląda jak czekoladowy torcik 😉