Co zrobić kiedy macie ochotę na słodki deser a akurat zepsuł wam się piekarnik? Nic prostszego, zabieracie się za robienie ciasta bez pieczenia:-)
Na bazę ciast bez pieczenia wykorzystuje się głównie ciasteczka herbatniki. Ciasteczka trzeba pokruszyć a kiedy pokruszone, połączyć z roztopionym masłem.
Jeśli chodzi o kremy jakie używane są do ciast bez pieczenia to powiem wam, iż spotkałam się z całą gamą różnorodnych opcji.
Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone, galaretek, mleka skondensowanego, owoców, serka.
Mówi się, iż ciasta bez pieczenia są szybsze, gdyż nie tracimy czasu na pieczenie właśnie. Coś w tym jest, wiem sama po sobie. Jestem ciekawa jak jest u was, czy wy często sięgacie po ciasta bez pieczenia czy raczej jesteście zwolennikami opcji z pieczeniem?
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na owocową chmurkę.
Spód ciasta:
- 200 g herbatników maślanych
- 70 g topionego masła (bez soli)
Masa 1:
- 75 g galaretki cytrynowej w proszku
- 250 ml wody
- 60 g bitej śmietany śnieżki
- 200 ml mleka
Masa 2:
- 75 g galaretki cytrynowej w proszku
- 250 ml wody
- 60 g bitej śmietany śnieżki
- 200 ml mleka
Nadzienie owocowe:
- 300 g wiśni z kompotu
- 75 g galaretki wiśniowej w proszku
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml soku z wiśni
Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania ciasta.
Jak zrobić ciasto owocowa chmurka.
Spód ciasta: herbatniki pokruszyć a najlepiej zmiksować tak aby miały konsystencję bułki tartej. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem. Formę na ciasto wyłożyć folią aluminiową. Na spód formy położyć wymieszane z masłem herbatniki, rozłożyć równomiernie i dobrze ucisnąć palcami.
Masa 1: zarówno pierwsza jak i druga masa są takie same, należy je jednak robić w odstępie czasu. Galaretkę wsypać do miski, zalać ją wrzącą wodą. Wymieszać bardzo dokładnie i odstawić do stężenia. Do osobnej miski wlać mleko, wsypać śnieżkę. Ubić na sztywno. Kiedy śmietanka jest już ubita, dodawać tężejącą galaretkę, cały czas kontynuując ubijanie. Galaretka w momencie dodania do śmietanki ma mieć tężejącą ale nadal płynną konsystencję. Przygotowaną masę wylać na spód ciasta. Włożyć do lodówki do stwardnienia masy.
Wkładka owocowa: sok z wiśni zagotować. Do miski wsypać żelatynę oraz galaretkę, zalać gotującym się sokiem z wiśni. Wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Do płynu dodać wiśnie. Wstawić do lodówki do stężenia.
Z lodówki wyjąć ciasto ze stężałą Masą 1. Na masę wylać tężejącą galaretkę z wiśniami. Galaretka ma być tężejąca ale płynna. Włożyć ciasto do lodówki do momentu stwardnienia galaretki.
Kiedy galaretka wiśniowa jest już wystarczająco twarda, wylać na nią Masę 2. Masę 2 należy przygotować tak samo jak Masę 1.
Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i czekamy, aż całość stwardnieje. Zajmie to co najmniej dwie godziny.
Ciasto po wyjęciu z lodówki, a przed podaniem, posypać tartą czekoladą.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasto bez pieczenia.

Wiśnie zastąpić możecie dowolnymi owocami z puszki. Jeśli np. zdecydujecie się na brzoskwinie sięgnijcie wtedy też po galaretkę brzoskwiniową.
Ja użyłam herbatników maślanych tradycyjnych. Możecie sięgnąć także po te z dodatkiem kakao. Będą się one fajnie komponować z pozostałymi składnikami tego ciasta.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami.
Dodaj komentarz