Ciasto Kawuś z borówkami to połączenie puszystego biszkoptu kawowo-kakaowego z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, borówkami oraz galaretką. Jest to ciasto intensywnie kawowe, ponieważ zarówno sam biszkopt jak i znajdujący się na nim krem, zawierają sporą ilość kawy. Z racji pysznych walorów smakowych, ciasto to fantastycznie sprawdza się na uroczystości typu urodziny czy też imieniny. Jako, iż przygotowanie ciasta Kawuś zajmuje nieco czasu, cały proces warto jest sobie rozłożyć w czasie i na przykład dnia pierwszego upiec biszkopt, a w dniu drugim przygotować krem kawowy i złożyć ciasto. Zachęcam was do zrobienia tegoż ciasta w domu i poniżej zostawiam wam przepis na ciasto Kawuś z borówkami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Kawuś z borówkami.
Biszkopt kakaowo-kawowy:
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka „M”
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru kryształu
- 20 g ciemnego kakao
- 10 g kawy instant w proszku
- 30 g oleju słonecznikowego
Nasączenie:
- 3 łyżki mocnej kawy (espresso)
- 1 łyżka whiskey
- 3 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Krem kawowy:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (30% bądź 36%)
- 10 g kawy instant w proszku
- 80 g cukru pudru
- 80 ml przegotowanej zimnej wody
- 10 g żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 2 galaretki borówkowe w proszku (72 g każda)
- 700 ml wrzącej wody
- 200 g świeżych bądź mrożonych borówek

Jak zrobić ciasto Kawuś z borówkami.
Przygotowanie biszkoptu kawowo-kakaowego.
Do miski miksera wlewamy białka i ubijamy je przez około minutę bądź tak długo, aż intensywnie się spienią. Kolejno, wsypujemy cukier kryształ, nie na raz a w dwóch bądź trzech turach, po nim wlewamy żółtka jajek, również nie wszystkie na raz lecz partiami. Następnie wlewamy olej i ubijamy jeszcze całość przez moment. Na końcu w mniejszych ilościach wsypujemy przesiane przez sitko suche składniki, które mieszamy łyżką bądź szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Brytfankę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, wyjmujemy z brytfanki, zdejmujemy papier do pieczenia, przewracamy ciasto na drugą stronę, układamy na papierze i ponownie wkładamy do brytfanki.
Zrobienie kremu kawowego, nasączenia oraz przygotowanie galaretki.
Do szklanki lub dzbanka wlewamy whiskey, cukier puder, wodę oraz kawę, mieszamy, po czym przelewamy do buteleczki i intensywnie nasączamy biszkopt. Do małej miseczki wsypujemy żelatynę w proszku, kawę w proszku oraz wlewamy zimną wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po czym wkładamy na 20 sekund do mikrofalówki, wyjmujemy i studzimy.
Zimną śmietankę kremówkę wlewamy do dużej miski i ubijamy przez około 30 sekund. Kolejno, dodajemy cukier puder i kontynuujemy ubijanie tak długo, aż śmietanka zaczyna gęstnieć, wtedy dodajemy mascarpone i dalej ubijamy przez moment. Pod koniec ubijania wlewamy zimną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilkę, aż krem stanie się w miarę gęsty. Na uprzednio nasączony biszkopt wykładamy krem kawowy, równo rozprowadzamy i wyrównujemy. Ciasto z kremem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub do momentu, w którym galaretka zaczyna tężeć. W dużej misce łączymy galaretkę w proszku z wrzącą wodą, mieszamy tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odkładamy do stężenia.
Z lodówki wyjmujemy ciasto, na kremie układamy borówki i wylewamy na nie tężejącą galaretkę. Tak złożone ciasto ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 3 godziny po to, aby galaretka całkowicie stężała. Przed podaniem ciasto przetrzymujemy w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Kawuś z borówkami.
Ciasto robię w prostokątnej, metalowej brytfance o wymiarach 22 na 28 centymetra. Ciasto złożyć możemy w brytfance, w której jest pieczone bądź w rancie. Jeżeli ciasto składamy w brytfance to warto boki papieru do pieczenia, na którym składamy ciasto, spiąć zszywkami lub klipsami.
Galaretkę borówkową zastąpić można galaretką krystaliczną.
Lubisz ciasta z kremem kawowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z kawą.


Dodaj komentarz