Przepis na ciasto Kawuś z borówkami

Kawuś z borówkami

Ciasto Kawuś z borówkami to połączenie puszystego biszkoptu kawowo-kakaowego z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, borówkami oraz galaretką. Jest to ciasto intensywnie kawowe, ponieważ zarówno sam biszkopt jak i znajdujący się na nim krem, zawierają sporą ilość kawy. Z racji pysznych walorów smakowych, ciasto to fantastycznie sprawdza się na uroczystości typu urodziny czy też imieniny. Jako, iż przygotowanie ciasta Kawuś zajmuje nieco czasu, cały proces warto jest sobie rozłożyć w czasie i na przykład dnia pierwszego upiec biszkopt, a w dniu drugim przygotować krem kawowy i złożyć ciasto. Zachęcam was do zrobienia tegoż ciasta w domu i poniżej zostawiam wam przepis na ciasto Kawuś z borówkami.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na ciasto Kawuś z borówkami
Kawuś z borówkami

Składniki na ciasto Kawuś z borówkami.

Biszkopt kakaowo-kawowy:

  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka „M”
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru kryształu
  • 20 g ciemnego kakao
  • 10 g kawy instant w proszku
  • 30 g oleju słonecznikowego

Nasączenie:

  • 3 łyżki mocnej kawy (espresso)
  • 1 łyżka whiskey
  • 3 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (30% bądź 36%)
  • 10 g kawy instant w proszku
  • 80 g cukru pudru
  • 80 ml przegotowanej zimnej wody
  • 10 g żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki borówkowe w proszku (72 g każda)
  • 700 ml wrzącej wody
  • 200 g świeżych bądź mrożonych borówek
Przepis na ciasto Kawuś z borówkami
Kawuś z borówkami

Jak zrobić ciasto Kawuś z borówkami.

Przygotowanie biszkoptu kawowo-kakaowego.

Do miski miksera wlewamy białka i ubijamy je przez około minutę bądź tak długo, aż intensywnie się spienią. Kolejno, wsypujemy cukier kryształ, nie na raz a w dwóch bądź trzech turach, po nim wlewamy żółtka jajek, również nie wszystkie na raz lecz partiami. Następnie wlewamy olej i ubijamy jeszcze całość przez moment. Na końcu w mniejszych ilościach wsypujemy przesiane przez sitko suche składniki, które mieszamy łyżką bądź szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Brytfankę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, wyjmujemy z brytfanki, zdejmujemy papier do pieczenia, przewracamy ciasto na drugą stronę, układamy na papierze i ponownie wkładamy do brytfanki.

Zrobienie kremu kawowego, nasączenia oraz przygotowanie galaretki.

Do szklanki lub dzbanka wlewamy whiskey, cukier puder, wodę oraz kawę, mieszamy, po czym przelewamy do buteleczki i intensywnie nasączamy biszkopt. Do małej miseczki wsypujemy żelatynę w proszku, kawę w proszku oraz wlewamy zimną wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po czym wkładamy na 20 sekund do mikrofalówki, wyjmujemy i studzimy.

Zimną śmietankę kremówkę wlewamy do dużej miski i ubijamy przez około 30 sekund. Kolejno, dodajemy cukier puder i kontynuujemy ubijanie tak długo, aż śmietanka zaczyna gęstnieć, wtedy dodajemy mascarpone i dalej ubijamy przez moment. Pod koniec ubijania wlewamy zimną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilkę, aż krem stanie się w miarę gęsty. Na uprzednio nasączony biszkopt wykładamy krem kawowy, równo rozprowadzamy i wyrównujemy. Ciasto z kremem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut lub do momentu, w którym galaretka zaczyna tężeć. W dużej misce łączymy galaretkę w proszku z wrzącą wodą, mieszamy tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odkładamy do stężenia.

Z lodówki wyjmujemy ciasto, na kremie układamy borówki i wylewamy na nie tężejącą galaretkę. Tak złożone ciasto ponownie wkładamy do lodówki, tym razem na minimum 3 godziny po to, aby galaretka całkowicie stężała. Przed podaniem ciasto przetrzymujemy w lodówce.

Przepis na ciasto Kawuś z borówkami
Kawuś z borówkami

Warto wiedzieć robiąc ciasto Kawuś z borówkami.

Ciasto robię w prostokątnej, metalowej brytfance o wymiarach 22 na 28 centymetra. Ciasto złożyć możemy w brytfance, w której jest pieczone bądź w rancie. Jeżeli ciasto składamy w brytfance to warto boki papieru do pieczenia, na którym składamy ciasto, spiąć zszywkami lub klipsami.

Galaretkę borówkową zastąpić można galaretką krystaliczną.

Lubisz ciasta z kremem kawowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z kawą.

Przepis na ciasto Kawuś z borówkami
Kawuś z borówkami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kawuś z borówkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *