Ciasto pomarańczowe bez pieczenia zrobiłam do sobotniej kawki.
Ciasta bez pieczenia robię wtedy kiedy na szybko potrzebuję coś słodkiego. A to bo przychodzą goście, a to bo cały dzień chodzą za mną słodycze 🙂
Wiadomo, bez pieczenia czyli: oszczędzam czas na zrobieniu ciasta, upieczeniu a potem jeszcze wystudzeniu.
Ciasto z poniższego przepisu jest lekko cytrusowe, na kakaowym spodzie. Herbatniki kakaowe bardzo fajnie łączą się ze smakiem pomarańczy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto pomarańczowe bez pieczenia.
Spód:
- 18 dkg herbatników kakaowych
- 7 dkg masła bez soli
Masa:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 330 ml śmietany kremówki (36%)
- 30 dkg serka mascarpone
- 10 dkg czekolady mlecznej

Jak przygotować ciasto pomarańczowe.
Herbatniki pokruszyć. Możemy to zrobić w mikserze bądź poprzez włożenie ich do foliowego woreczka i pokruszenie tłuczkiem.
Masło roztopić, dodać do pokruszonych herbatników i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli macie wrażenie, iż całość po dodaniu masła jest nadal dość sypka trzeba dołożyć masła. Spód formy do ciasta wyłożyć folią aluminiową albo papierem. Na folię wyłożyć pokruszone herbatniki z masłem. Rozłożyć równomiernie i przygnieść palcami.
Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy zagotować. Zagotowany zdjąć z ognia po czym rozpuścić w nim galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.
W misce ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na pół sztywno. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać przez kilka sekund aż całość zaczyna gęstnieć. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Galaretkę najlepiej jest wlać ale nie całą od razu a wlewać średnią strużką, cały czas ubijając przy tym masę.
Gotową masę wylewamy na spód kakaowy. Dokładnie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Czekoladę mleczną rozpuścić. Kiedy płynna, a już nie gorąca udekorować nią po wierzchu schłodzone ciasto.

Warto wiedzieć robiąc ciasto pomarańczowe bez pieczenia.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 20-u centymetrów.
Po górze ciasto przyozdobiłam kawałkami świeżej pomarańczy, którą polałam rozpuszczoną czekoladą.
Po dodaniu galaretki masa powinna być bardzo szybko wyrobiona. Inaczej zaczyna tężeć i będą robić się w niej grudki.
W zależności od herbatników jakich użyjecie może zajść potrzeba małego zwiększenia ilości masła, które dodajecie.
Lubisz słodkie desery bez pieczenia? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ptasie mleczko na herbatnikach
Dodaj komentarz