Makaron ze szpinakiem z dodatkiem sera feta i orzeszków pinii wyszedł mi fantastyczny.
Ten makaron tak bardzo posmakował mojemu chłopakowi, że jadł go przez trzy dni z rzędu 🙂 Fakt, narobiłam makaronu jak dla małej armii na kilka dni więc ktoś go musiał zjeść 🙂
Bardzo proste danie i banalne do przygotowania.
Fajnym dodatkiem do makaronu okazały się orzeszki piniowe. Mięciutki makaron w kremowym sosie chrupał od czasu do czasu “pod zębem” dzięki orzeszkom.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta.
- 450 gr mrożonego szpinaku
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 150 gr sera feta
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- opakowanie makaronu muszelki morskie (Gnocchi)
- 100 ml śmietanki (30%)
- 3 łyżki orzeszków pinii

Jak zrobić makaron ze szpinakiem.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka sekund na małym ogniu. Do smażonego czosnku dodać rozmrożony szpinak oraz pieprz biały. Smażyć przez 3 do 4 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak jest już lekko przesmażony dolać śmietankę oraz dołożyć pokruszony ser feta. Gotować przez kolejne 3 minuty cały czas dokładnie mieszając.
W międzyczasie w wodzie osolonej łyżeczką soli gotujemy makaron. Makaron po ugotowaniu powinien być miękki ale nie może się rozpadać.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany po górze orzeszkami piniowymi.

Warto wiedzieć robiąc makaron ze szpinakiem.
Muszelki makaronowe, których użyłam miały średnią wielkość. Numer na opakowaniu to 32.
Użyłam mrożonego purée ze szpinaku. Znaczy to tyle, iż szpinak nie był w liściach a miał już jednolitą konsystencję. Jeśli kupujemy szpinak w liściach to po rozmrożeniu albo po podsmażeniu należy go zmiksować.
Lubisz proste dania obiadowe? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone skórki ziemniaczane
Dodaj komentarz