Zapiekane skórki ziemniaczane to danie, które pomimo swojej prostoty jest bardzo smaczne.
Dla tych, którzy lubią proste dania bez mięsa zapiekane skórki ziemniaczane będą jak znalazł.
Śmiało można podać je na piątkowy obiad. Ale nie tylko.
Ja jadłam je podane z sosem koperkowym. Pieczone ziemniaki i sos bardzo fanie razem się komponują.
Możecie oczywiście użyć innego sosu albo zaserwować je jako dodatek do dania mięsnego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone skórki ziemniaczane.
- 5 dużych ziemniaków
- 25 dkg białego sera
- 20 dkg pieczonej dyni (purée z dyni)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 zielone cebule
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Sos:
- 150 gr jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- szczypta soli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Jak zrobić pieczone ziemniaki z dynią.
Ziemianki umyć, osuszyć i dokładnie nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach Celsjusza do momentu, aż będą upieczone. Zajmie to na pewno dłużej niż 1,5 godziny. Wszystko zależy od wielkości i rodzaju ziemniaków jakich użyjemy.
Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić. Kiedy schłodzone, każdego ziemniaka przekroić wzdłuż i łyżką wyciągnąć środek. Pozostawić jedynie odrobinę miąższu ziemniaka wzdłuż skórki.
W miseczce widelcem rozdrobnić biały ser. Dodać śmietanę, rozdrobnionego widelcem pieczonego ziemniaka, purée z dyni, sól, pieprz, krojoną zieloną cebulkę oraz gałkę muszkatołową. Bardzo dokładnie całość wymieszać. Gotowym farszem wypełnić łupki ziemniaczane. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut.
Przygotowanie sosu: koperek drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, śmietaną i odrobiną soli.
Upieczone ziemniaki podawać z koperkowym sosem.
Warto wiedzieć robiąc pieczone skórki ziemniaczane.
Warto wybierać do pieczenia takie ziemniaki, które do pieczenia najlepiej się nadają. Tutaj sprawdzą się np. odmiany Irys, Irga czy Sante.
Lubisz dania z ziemniaków? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Różyczki ziemniaczane
Dodaj komentarz