Chilli con carne to idealna propozycja dania, w którym można wykorzystać mięso mielone.
Czasami na różnych forach kulinarnych pada pytanie – co zrobić z mięsa mielonego. I autor pytania dodatkowo zaznacza – tylko nie piszcie, że sznycle czy makaron bo już mi się znudziły. Hmmm, moja odpowiedź jest prosta. Sugeruję zrobienie chilli con carne 🙂
Tak szczerze powiedziawszy to osobiście nie mam nic przeciwko makaronowi czy sznyclom. Ale ok rozumiem, że jeśli ktoś na okrągło się nimi zajada to faktycznie mogą się one po pewnym czasie znudzić.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na chilli con carne.
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula czerwona
- 120 g pieczarek
- 2 łodygi selera
- 2 liście laurowe
- 3 średnie marchewki
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (puszka 410 g)
- 1 łyżeczka świeżo krojonej papryki chili
- 100 g kukurydzy mrożonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 l pomidorów z puszki
- 100 ml wody
Do podania: kwaśna śmietana, nachosy, tarty ser żółty.
Jak zrobić chilli con carne.
Mięso mielone włożyć do dużego garnka. Dodać łyżkę oleju oraz drobno krojoną cebulę czerwoną. Podsmażać na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Marchew obrać, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić na większe kawałki. Marchew, pieczarki oraz kukurydzę dodać do garnka, w którym dusi się mięso wraz z cebulą. Wlać pokrojone na małe kawałki pomidory w puszcze, wodę oraz wrzucić przyprawy: pieprz, sól, świeżo krojone chili, paprykę mieloną, liść laurowy oraz kminek. Zwiększyć ogień i zagotować. Kiedy danie zaczyna się gotować ponownie zmniejszamy ogień i od tego momentu dusimy całość na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
Po upływie 30 minut dodajemy pokrojone na kawałki łodygi selera oraz odlaną z zalewy fasolę czerwoną. Kontynuujemy gotowanie przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe danie możemy podać z ryżem czy ziemniakami. Ja osobiście lubię serwować je z tartym żółtym serem, keksem śmietany i nachosami. Spróbujcie 🙂

Warto wiedzieć robiąc chilli con carne.
W sezonie zimowym zostają nam tylko pomidory z puszki. Jeśli będziecie to danie robić w sezonie letnim koniecznie sięgnijcie po świeże warzywa.
Nie dodałam do tego dania dużo soli. Jeśli wyda się Wam mało słone dodajcie soli według uznania. Ja nie lubię przesalać dań i nie używam w domu dużych ilości soli do potraw, które gotuję.
Tak samo ma się kwestia pikantności. Jeśli lubicie bardzo pikantne jedzenie dodajcie więcej aniżeli jedną łyżeczkę papryczki chili.
Jeśli chodzi o mięso mielone jakiego użyłam. Wykorzystałam mięso wieprzowe ale śmiało można użyć mięsa wołowego, indyczego czy miksu mięs.
Lubisz dania z mięsa mielonego? Koniecznie sprawdź nasz przepis na Sznycle z indyka.
Dodaj komentarz