Drożdżówka w marmurkowy wzorek. Czemu nie? 🙂

Normalnie zrobiłabym zwykłą drożdżówkę, bez dodawania kakao czy barwnika ale stwierdziłam, że zaszaleję. Tym bardziej, iż w domu mam kilka kolorowych barwników, które zostały mi po ostatniej akcji wielkiego pieczenia. Jeśli kupujemy barwnik spożywczy wybierajmy ten naturalny. W sklepach jest ich bardzo duża dostępność.
Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na drożdżówkę marmurkową.
- 60 dkg mąki
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg margaryny
- 6 żółtek
- 300 ml mleka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
- 2 łyżki mąki do podsypania
- 1 jajko
- margaryna do wysmarowania blachy plus bułka tarta do jej wysypania

Jak zrobić drożdżówkę marmurkową.
Składniki, których będziemy używać powinny mieć temperaturę pokojową.
W małej miseczce rozetrzeć widelcem drożdże, dodać do nich 2-3 łyżki letniego mleka oraz łyżkę mąki. Połączyć dokładnie wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na mniej więcej pięć minut, na drożdżach powinny zacząć pojawiać się pęcherzyki wypełnione powietrzem ale nie powinny pękać. W osobnej misce ubić na puszystą masę żółtka z cukrem. Margarynę rozpuścić i wystudzić – powinna być chłodna ale mieć płynną konsystencję.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę i wyrabiać przez kolejnych kilka minut.
Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie wyrobić. Jedną część ciasta pozostawić bez dodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Każdą z części wyrośniętego ciasta przełożyć na stolnicę i podzielić na szesnaście części. Z każdej części uformować długie wałki (długości blachy do pieczenia, której używamy). Wałki podzielić na dwie części, po osiem w jednej, po osiem w drugiej części. Naprzemiennie kolorami układać koło siebie wałki najpierw brązowy, zielony, bezbarwny. Powtarzać proces do momentu, aż ułożymy wszystkie osiem wałków. Gdy ułożone, zawijać zaczynając od jednej krawędzi, tak aby powstało coś na rodzaj rolady, którą następnie przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Po górze ciasto posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Bułki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić drożdżówki. Piec 40 minut. Przed podaniem wystudzić.
Warto wiedzieć robiąc drożdżówkę.
Bułkę podałam posypaną cukrem pudrem i posmarowaną dżemem jagodowym.
Pamiętajmy, aby mleko, którego użyjemy było ciepłe, powinno mieć letnią temperaturę. Margaryna z kolei ma być letnia.
Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą.
Wygląda genialnie! Wywołuje uśmiech tym optymistycznym zielonym kolorkiem 🙂
🙂 dziękuję.