Jedzenie bezglutenowe staje się coraz bardziej popularne. Niekoniecznie dlatego, iż nastała na nie “moda”, ale dlatego, iż jest łagodniejsze dla naszego żołądka. Niestety, ale gluten, który występuje w zbożach dość poważnie obciąża nasze jelita.
Nie musimy być na niego uczuleni, aby od czasu do czasu z niego zrezygnować i zastąpić np. mąkę glutenową tą bez glutenu, czy makaron lub pieczywo tymi bez glutenu. Dużym minusem produktów bezglutenowych jest nadal ich cena, ale od czasu do czasu warto mimo wszystko po nie sięgnąć.
Ja od kilku miesięcy bardzo ograniczyłam spożycie glutenu. Kilka lat temu okazało się, iż mam nietolerancję na laktozę. A zaraz po tym stwierdzono u mnie syndrom jelita wrażliwego. Te dwa odkrycia spowodowały, iż bardzo zmieniłam swoją dietę. Testy jakie przeprowadziłam nie wykazały u mnie nietolerancji na gluten ale sama postanowiłam zredukować jego ilości.
Na blogu znajdziecie przepisy z glutenem, laktozą czy innymi składnikami, których normalnie nie jadam. Są one dla Was i dla mojego narzeczonego, który jest wszystkożerny.
Dzisiejsze danie jest skierowane do osób, które nie jedzą glutenu z różnych powodów. Oczywiście jeśli nie unikacie glutenu użyjcie makaronu z glutenem.
Te muffiny makaronowe są idealną propozycją przystawki bądź przekąski podanej na zimno na przyjęciu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na muffiny makaronowe.
- 15 dkg bezglutenowego makaronu w kształcie gwiazdek (małe gwiazdki)
- 1 łyżka soli
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym (215 gr)
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 6 dkg żółtego sera (dowolny rodzaj)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 dkg świeżego szpinaku
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo: silikonowe foremki na muffiny.

Jak zrobić muffiny makaronowe z tuńczykiem.
Do garnka wlać wodę, dodać do niej łyżkę soli. Gdy woda zaczyna się gotować wsypać makaron i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Ugotowany makaron wyłożyć na durszlak, przelać zimną wodą i przełożyć do miski.
Na patelnię wylać oliwę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, kapary oraz odsączonego tuńczyka. Przesmażyć na małym ogniu przez dwie minuty. Po tym czasie dodać śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i świeży szpinak. Smażyć przez minutę.
Do makaronu dodać sos śmietanowy z tuńczykiem, drobno pokrojoną natkę pietruszki i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać.
Makaron przełożyć do silikonowych foremek na muffiny. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 30 minut. Upieczone muffiny podawać na ciepło bądź na zimno.

Warto wiedzieć robiąc muffiny makaronowe z tuńczykiem.
Muffiny makaronowe możemy podawać same bądź z odrobina ketchupu.
Lubisz makaron? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.
Dodaj komentarz