Kiedy nie mam czasu i energii, a w szafkach pustki, robię muffiny. Zawsze znajdzie się w domu jakiś składnik, z którego można je przygotować albo jaki można do nich dodać celem poprawienia ich smaku. Jeśli mam czekoladę piekę muffiny czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe.
Dynia jako składnik słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowuje się w naturę słodkich ciast. Muffiny z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia i ser smakowo połączyły się bardzo fajnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na muffiny dyniowe z serem.
- 20 dkg mąki
- 20 dkg brązowego cukru jasnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 szklanka oleju słonecznikowego
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 1/2 łyżeczka soli
- 20 dkg puree z dyni
Nadzienie serowe:
- 25 dkg białego sera
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 6 dkg cukru kryształu
- 1 jajko (temperatura pokojowa)
- 1 łyżka budyniu śmietankowego

Jak zrobić muffiny z dyniowe.
Ja puree z dyni robię sama w domu. Piekę dynię na miękko, czasami pokrojoną, a czasami w całości, studzę po czym miksuję na kremową masę. Można oczywiście kupić gotowe puree z dyni w sklepie.
W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, solą, cynamonem oraz imbirem. W drugiej misce połączyć jajka z cukrem, po czym ubić całość na gładką masę. Dodać stopniowo olej, małymi strużkami, cały czas kontynuując ubijanie. Na sam koniec małymi porcjami dodać puree z dyni. Do mokrych składników dodać składniki suche i dokładnie wymieszać.
W osobnej misce połączyć cukier z jajkiem i rozetrzeć na masę o kremowej konsystencji. Dodać sok z cytryny, budyń oraz ser biały. Dokładnie wymieszać.
Do formy na muffiny włożyć papierowe papilotki. Każdą z foremek wypełniać masą dyniową. W środku każdej muffinki łyżeczką rozgarnąć na boki masę dyniową i włożyć w pustą przestrzeń masę serową. Muffiny piec przez 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Warto wiedzieć robiąc muffiny dyniowe.
Biały ser zastąpić można serkiem kremowym ale trzeba uważać, gdyż ma on bardziej płynną, aniżeli ser biały.
Lubisz dynię? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dynię piżmową w stylu curry.
Dodaj komentarz