Chlebek z zielonymi szparagami i kozim serem, jest jednym z moich ostatnich wypieków, w którym to wykorzystałam szparagi. Wilgotny, z chrupiącą skórką i smacznym, oryginalnym smakiem, chleb ten jest świetną bazą kanapek a jednocześnie smakuje pysznie zaserwowany jako dodatek do zup, gulaszów oraz przekąsek. Podstawą chleba ze szparagami jest mąka pszenna chlebowa, woda, drożdże, oliwa, sól, cukier, miękki ser kozi i pokrojone na małe plasterki zielone szparagi. Po połączeniu ze sobą wszystkich składników wyrabiamy ciasto, które kiedy gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy do blaszki, posypujemy tartym kozim serem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Kiedy gotowe, pieczemy w wysokiej temperaturze przez niecałe 30 minut. Po upieczeniu chlebek studzimy przez chwilę, wyjmujemy z blaszki i kontynuujemy studzenie na metalowej kratce. Zachęcam do sięgnięcia po przepis na chlebek ze szparagami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chlebek ze szparagami.
- 150 g zielonych szparagów
- 100 g miękkiego sera koziego
- 5 g drożdży instant
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Dodatkowo:
- 3 łyżki tartego sera koziego

Jak zrobić chlebek ze szparagami.
Umyte i osuszone zielone szparagi pokroić na cienkie plasterki.
Do dużej miski wlać letnią wodę, wsypać cukier kryształ, drożdże instant oraz dodać 2 łyżki mąki chlebowej, wymieszać i odstawić na 10 minut. Kolejno dodać pozostałą mąkę, sól, oliwę i na początku mieszać składniki łyżką, po czym zacząć wyrabianie ciasta dłonią. Nad ciastem pracować przez około 2-3 minuty, po tym czasie dodać miękki ser kozi i kontynuować wyrabianie przez 2-3 minuty. Na koniec włożyć pokrojone na plasterki zielone szparagi i wyrabiać jeszcze przez 2 minuty. Miskę z ciastem przykryć ścierką kuchenną i odstawić je na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i posypać tartym serem kozim. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piec przez 28 minut.

Warto wiedzieć robiąc chlebek ze szparagami.
Chleb piekę w prostokątnej, metalowej blaszce do pieczenia o wymiarach 11 na 30 centymetra.
Drożdże instant zastąpić można świeżymi drożdżami. Wtedy należy użyć ich 10 gram.
W momencie wkładania wyrośniętego ciasta na blaszkę, dłonie można posmarować oliwą, łatwiej będzie wtedy ciasto wyrównać i nie będzie się ono do nich kleić.
Ze szparagów usunąć trzeba ich twardą, łykowatą część, która znajduje się u ich podstawy. Waga szparagów podana przeze mnie w składnikach, to waga gotowych do wykorzystania szparagów bez ich łykowatej części.
Lubisz dania ze szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szparagi e cieście francuskim z serem i pomidorami.


Ciekawy przepis, jeszcze takiego nie widziałam. Na pewno warto spróbować.
Uwielbiam jakiekolwiek potrawy z szparagami, a połączenie ich z kozim serem w chrupiącym chlebie musi smakować obłędnie.
Och, chlebek ze szparagami i kozim serem – brzmi absolutnie bosko, i wygląda pysznie. 🥰