Ciasto z papierówkami i kruszonką cynamonową
Ciasto z papierówkami to domowy wypiek, który możemy przygotować wyłącznie latem – właśnie wtedy dojrzewają papierówki, czyli wczesne odmiany jabłek o delikatnym, soczystym miąższu i lekko kwaskowym smaku. Sezon na papierówki rozpoczyna się w lipcu i trwa bardzo krótko, dlatego warto w tym czasie sięgnąć po sprawdzone przepisy na ciasta z papierówkami.
Papierówki nie nadają się do długiego przechowywania – szybko się psują, dlatego najlepiej smakują świeże lub przetworzone. Świetnie sprawdzają się w kompotach, deserach oraz jako nadzienie do szarlotek, naleśników i ciast ucieranych. Ich kwaśna nuta idealnie równoważy słodycz wypieków i doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, zwłaszcza z cynamonem.
Dla mnie papierówki mają wyjątkowe, sentymentalne znaczenie – kojarzą mi się z dzieciństwem. Sąsiad miał drzewo rosnące tuż przy ogrodzeniu, więc każdego lata część jabłek lądowała w naszym ogrodzie. Jadłam je prosto z drzewa lub przetworzone – w przetworach robionych przez moją mamę. Dziś najczęściej wykorzystuję papierówki do wypieków – od klasycznej szarlotki po proste ciasta na bazie ciasta ucieranego lub drożdżowego.
Moja propozycja na ciasto z tymi jabłkami, to wilgotne ciasto z papierówkami i cynamonową kruszonką. Kruszonka nie jest zwyczajna – dodałam do niej mielony cynamon, który fantastycznie podkreśla smak jabłek i nadaje wypiekowi cudownego aromatu. Cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw, którą często wykorzystuję w kuchni, zwłaszcza przy pieczeniu ciast z owocami.
Bazą tego ciasta jest puszyste, maślane ciasto ucierane z dodatkiem maślanki, cukru pudru, jajek, mąki pszennej, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz wanilii. Dzięki maślance ciasto po upieczeniu jest niezwykle wilgotne i miękkie, a przy tym pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość.
Ten wypiek to idealny pomysł na letni deser – ciasto z papierówkami doskonale smakuje zarówno w weekend do filiżanki kawy, jak i jako słodki deser w ciągu tygodnia. Jeśli masz pod ręką papierówki, koniecznie wypróbuj ten przepis, który dodatkowo gwarantuję, że dom będzie pachniał cynamonem, a smak ciasta zachwyci każdego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto z papierówkami i kruszonką cynamonową.
- 3 jajka „L”
- 200 g maślanki
- 280 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła (niesolone)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczka soli
- 500 g jabłek papierówek
Kruszonka cynamonowa:
- 80 g mąki pszennej
- 60 g brązowego cukru
- 50 g miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Jak zrobić ciasto z papierówkami i kruszonką cynamonową.
Umyte, osuszone jabłka papierówki przekroić na cztery części, po czym usunąć gniazda nasienne – jabłek nie obierać. Kawałki jabłek pokroić na plasterki.
Kruszonka cynamonowa.
Do miski wsypać brązowy cukier, cynamon, przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz dodać miękkie masło. Palcami mieszać składniki tak długo, aż zaczną się ze sobą łączyć.
Ciasto na maślance.
Do misy miksera planetarnego lub dużej miski do przygotowywania ciast włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i niemal biała. Następnie, ciągle mieszając, dodać jajka, nie na raz a jedno po drugim.
Kolejnym krokiem jest dodanie maślanki, a zaraz po niej ekstraktu waniliowego, który wzbogaci aromat ciasta. Do mokrych składników przesiać przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Całość krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem planetarnym. Po wyłączeniu miksera warto przemieszać masę łyżką, aby upewnić się, że wszystko jest równomiernie połączone i w cieście nie ma grudek.
Gotowe ciasto ucierane z maślanką przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pokrojone papierówki (jabłka), a następnie posypać je cynamonową kruszonką, która nada wypiekowi wyjątkowego aromatu.
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) i piec przez około 45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a środek dobrze wypieczony.
Po upieczeniu ciasto z papierówkami wystudzić przed krojeniem. To domowe ciasto z jabłkami i kruszonką doskonale sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty.

Warto wiedzieć robiąc ciasto z papierówkami i kruszonką cynamonową.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę oraz masło należy wyjąć na około godzinę przed rozpoczęciem robienia ciasta z lodówki.
Ciasto piekę na blaszce o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Brązowy cukier można zmielić w młynku. To pozwoli uzyskać delikatniejszą kruszonkę.
Waga jabłek podana w liście składników to waga nieobranych jabłek zawierających gniazda nasienne.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z jabłkami.

