Pianka kawowa z pomarańczą w pucharku
|

PIANKA KAWOWA W PUCHARKU

Każdy mój dzień rozpoczynam filiżanką kawy z mlekiem. Bardzo lubię zarówno zapach jak i smak gorącej kawy prosto z ekspresu. Jako, iż jestem prawdziwym koneserem kawy nie ograniczam się tylko i wyłącznie do jednej marki. Staram się sięgać po oryginalne kawy, które nie zawsze są do kupienia w supermarkecie. Ostatnio natrafiłam na bardzo fajny sklep internetowy Decofire, gdzie znalazłam szeroki wybór kaw. Zaopatrzona w zapas dobrej kawy postanowiłam zrobić deser w pucharku. I tak powstała lekka pianka kawowa z dodatkiem pomarańczy i ciasteczek Amarettini. Spróbujcie tego deseru, jest naprawdę pyszny 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pianka kawowa w pucharku
Pianka kawowa w pucharku

Składniki na piankę kawową.

  • 200 ml naparu z kawy
  • 8 g żelatyny
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 150 g ciasteczek Amarettini
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g pomarańczy

Bita śmietana (dodatkowo):

  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak zrobić piankę kawową.

Do zimnego naparu z kawy wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut, aby żelatyna napęczniała. Po 10-u minutach podgrzać napar, nie gotować. Wymieszać dokładnie do zupełnego rozpuszczenia się żelatyny po czym odstawić do wystygnięcia.

Ciasteczka Amarettini zmiksować lub drobno pokruszyć.

Pomarańcz obrać, wyciąć całkowicie białą skórkę a następnie pokroić w małą kostkę.

Kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest niemalże całkowicie sztywna wlać dużymi strużkami tężejący napar z kawy. Kontynuować ubijanie przez kilka sekund aby składniki całkowicie się ze sobą połączyły.

Bita śmietana: śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.

Na spód każdego pucharka włożyć kilka łyżeczek zmiksowanych ciastek, następnie piankę kawową i ponownie zmiksowane ciasteczka. Pucharki włożyć do lodówki na 30 minut aby pianka lekko zesztywniała. Piankę wyjąć z lodówki, po środku każdego z pucharków wyłożyć pomarańcze, który przykryć bitą śmietaną.

Pianka kawowa w pucharku
Pianka kawowa w pucharku

Warto wiedzieć robiąc piankę kawową w pucharku.

Napar z kawy najlepiej jest przygotować za pomocą ekspresu do kawy. Taki napar będzie bardzo intensywny i pełen aromatu. Najlepsze ekspresy do kawy do użytku domowego to ekspresy kompaktowe.

Śmietana kremówka, której użyjemy powinna być wyjęta bezpośrednio z lodówki.

Z podanych ilości przygotowałam 6 deserków. Ilość deserków zależy od tego jak dużych pucharków użyjemy.

Szukasz przepisów na desery w pucharku? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Smoothie z truskawek i mango.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *