Każdy mój dzień rozpoczynam filiżanką kawy z mlekiem. Bardzo lubię zarówno zapach jak i smak gorącej kawy prosto z ekspresu. Jako, iż jestem prawdziwym koneserem kawy nie ograniczam się tylko i wyłącznie do jednej marki. Staram się sięgać po oryginalne kawy, które nie zawsze są do kupienia w supermarkecie. Ostatnio natrafiłam na bardzo fajny sklep internetowy Decofire, gdzie znalazłam szeroki wybór kaw. Zaopatrzona w zapas dobrej kawy postanowiłam zrobić deser w pucharku. I tak powstała lekka pianka kawowa z dodatkiem pomarańczy i ciasteczek Amarettini. Spróbujcie tego deseru, jest naprawdę pyszny 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na piankę kawową.
- 200 ml naparu z kawy
- 8 gr żelatyny
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 15 dkg ciasteczek Amarettini
- 8 dkg cukru pudru
- 15 dkg pomarańczy
Bita śmietana (dodatkowo):
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
Jak zrobić piankę kawową.
Do zimnego naparu z kawy wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut, aby żelatyna napęczniała. Po 10-u minutach podgrzać napar, nie gotować. Wymieszać dokładnie do zupełnego rozpuszczenia się żelatyny po czym odstawić do wystygnięcia.
Ciasteczka Amarettini zmiksować lub drobno pokruszyć.
Pomarańcz obrać, wyciąć całkowicie białą skórkę a następnie pokroić w małą kostkę.
Kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana jest niemalże całkowicie sztywna wlać dużymi strużkami tężejący napar z kawy. Kontynuować ubijanie przez kilka sekund aby składniki całkowicie się ze sobą połączyły.
Bita śmietana: śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Na spód każdego pucharka włożyć kilka łyżeczek zmiksowanych ciastek, następnie piankę kawową i ponownie zmiksowane ciasteczka. Pucharki włożyć do lodówki na 30 minut aby pianka lekko zesztywniała. Piankę wyjąć z lodówki, po środku każdego z pucharków wyłożyć pomarańcze, który przykryć bitą śmietaną.

Warto wiedzieć robiąc piankę kawową w pucharku.
Napar z kawy najlepiej jest przygotować za pomocą ekspresu do kawy. Taki napar będzie bardzo intensywny i pełen aromatu. Najlepsze ekspresy do kawy do użytku domowego to ekspresy kompaktowe.
Śmietana kremówka, której użyjemy powinna być wyjęta bezpośrednio z lodówki.
Z podanych ilości przygotowałam 6 deserków. Ilość deserków zależy od tego jak dużych pucharków użyjemy.
Szukasz przepisów na desery w pucharku? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Smoothie z truskawek i mango.
Dodaj komentarz