Ciasteczka owsiane bezglutenowe
|||

Ciasteczka owsiane bezglutenowe

Bezglutenowe ciasteczka przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich, żurawiny i siemienia lnianego. Ciasteczka te posmakują wszystkim, nie tylko tym którzy nie spożywają glutenu. Najlepiej sprawdzą się jako przekąska podana na lunch, śniadanie bądź kolację.

Ciasteczka owsiane bezglutenowe piekę kiedy mam ochotę na coś zdrowego z dodatkiem ziaren, orzechów i suszonych owoców. W tych ciasteczka możecie np. orzechy włoskie zastąpić orzechami laskowymi, nerkowca, makadamia. Również siemię lniane oraz suszona żurawina mogą zostać zastąpione np. rodzynkami, suszonymi morelami, ziarnami chia czy sezamem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bezglutenowe ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane bezglutenowe

Składniki na ciasteczka owsiane bezglutenowe.

  • 120 g masła bez soli
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 180 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 120 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Jak zrobić ciasteczka owsiane bezglutenowe.

Do miski włożyć miękkie masło, cukier puder oraz miód. Utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Kolejno dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz płatki owsiane. Wymieszać. Następnie dodać żurawinę, siemię lniane oraz orzechy pokrojone na średniej wielkości kawałki. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki o pożądanej średnicy. Każdą kulkę spłaszczać na grubość jednego centymetra. Ciasteczka ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 do 25-u minut.

Owsiane ciastka z żurawiną
Ciasteczka owsiane bezglutenowe

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka owsiane bezglutenowe.

Każde z moich ciasteczek miało średnicę 6-u centymetrów.

Ciasteczka są dość sycące i idealne sprawdzą się podane na śniadanie z kubkiem mleka.

Szukasz przepisów na ciasteczka z żurawiną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka guziki.

Podobne przepisy

2 komentarze

    1. Nie polecałabym dżemu, jego konsystencja nie sprawdzi się w tych ciastkach. Suszone owoce i orzechy będą najlepsze. Masło można zastąpić margaryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *