Po grillowanym mięsie i serze, czas na grillowane warzywa. Ja tym razem postawiłam na cukinię, gdyż mam jej dość sporo na działce. Cukinię pokroiłam w plasterki, nasoliłam i z dodatkiem oleju odstawiałam na chwilę, aby puściła sok i zmiękła. Tak przygotowaną cukinię grillowałam na dobrze rozgrzanej patelni. Grillowaną cukinię serwowałam z dodatkiem pysznego pesto z pomidorów i sera Parmezan.
Warzywa, które fajnie sprawdzają się na grillu to pieczarki, papryka, kalafior, pomidory oraz bakłażan. Ugrillowane mają miękki, soczysty środek i przypieczoną, chrupiącą skórkę. Takie warzywa podać można same bądź z dodatkiem sera lub sosu. Odnajdują się także świetnie w sałatkach oraz zupach.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na cukinię grillowaną.
- 30 dkg cukinii
- 1 łyżeczka soli
- 5 dkg tartego sera Parmezan
- 2 łyżki pesto pomidorowego
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
Jak zrobić cukinię grillowaną.
Cukinię pokroić w plastry o grubości centymetra każdy, włożyć do miski wraz z solą, pieprzem i olejem. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Patelnię grillową wstawić na ogień, bardzo dobrze rozgrzać i kiedy gorąca układać plastry cukinii. Cukinię grillować na średniej wielkości ogniu, pomiędzy 6-8 minut.
Grillowane plastry cukinii ułożyć na talerzyku, polać pesto i posypać tartym serem Parmezan.

Warto wiedzieć robiąc cukinię grillowaną.
Grillowaną cukinię podałam z dodatkiem pomidorowego pesto, które zastąpić można na przykład pesto bazyliowym.
Cukinii nie obierałam ze skórki, jedynie dobrze ją umyłam i dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.
Grillowaną cukinię przygotować można również na grillu ogrodowym. Plastry cukinii należy ułożyć na metalowej kratce i grillować około 3 minuty z każdej strony. Najlepsze do grillowania będą duże plastry cukinii, gdyż łatwiej będzie je na grillu przewracać.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chutney z cukinii.


Dodaj komentarz