W domu często robię pieczone warzywa. Zazwyczaj sięgam po mieszankę kilku warzyw takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka.
Tym razem zdecydowałam się na zapieczenie tylko jednego rodzaju warzywa. Szczęśliwcem okazał się być brokuł 🙂
W taki sam sposób w jaki przygotowałam brokuła, przygotować możecie: kalafiora, marchew, pomidora czy te dowolnie wybrane i lubiane przez siebie warzywa.
Moją zapiekankę brokułową podałam jako dodatek do dania głównego. Równie dobrze możecie delektować się samą zapiekanką w formie dania głównego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę brokułową.
- 1 duży brokuł
- 1/2 łyżeczka soli
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 150 g serka kremowego
- 7 łyżek sera żółtego np. Cheddar
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- szczypta soli
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- naczynie żaroodporne do pieczenia
Jak zrobić zapiekankę brokułową.
Brokuła podzielić na różyczki. Gotować w wodzie osolonej 1/2 łyżeczką soli przez dwie minuty. Kiedy podgotowany, brokuła wyciągnąć z garnka i przelać zimną wodą. Odcedzić. W misce wymieszać serek kremowy, ser cheddar, kwaśną śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Wyłożyć masę równomiernie w naczyniu do pieczenia. Dodać różyczki brokuła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę z brokuła.
Do masy serowo-śmietanowej nie dodałam za wiele soli dlatego, iż ser jest słony i dodając większą ilość soli łatwo całość przesolić.
Jeśli jesteście fanami czosnku możecie do masy dodać dwa jego ząbki przeciśnięte przez praskę. Czosnek i brokuł łączą się ze sobą bardzo fajnie.
Lubisz brokuła? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Zupę brokułową z serem Stilton.
Dodaj komentarz