Pasztet z fasoli z orzechami nerkowca
||||||||

Pasztet z białej fasoli i nerkowca

Biała fasola to roślina strączkowa o dużej zawartości wartości odżywczych. Nie powinno zatem nikogo dziwić, iż w diecie wegetariańskiej warzywo to jest składnikiem wielu dań. Przygotować można z niej zupy, dippy, sałatki, dania obiadowe takie jak np. gulasz. Można z niej także wyczarować wyśmienity pasztet.

W pasztetach warzywnych lubię to, iż są tanie do zrobienia i zdrowe. Smak pasztetów z warzyw jest wyjątkowy, dobrze doprawiony pasztet warzywny smakuje lepiej niż niejeden pasztet mięsny.

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na pasztety warzywne, w tym pasztet z soczewicy, pasztet z dyni piżmowej oraz pasztet z pieczarek i czerwonej fasoli. Do tej listy dorzucam poniżej przepis na pasztet z białej fasoli i nerkowca. Pasztet ten smakuje wyśmienicie podany z odrobiną żurawiny.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pasztet z białej fasoli i nerkowca z chia
Pasztet z białej fasoli i nerkowca

Składniki na pasztet z białej fasoli.

  • 400 g białej fasoli w puszce (fasola i zalewa)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżeczka soli (u mnie himalajska)
  • 1,5 łyżki ziaren chia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 25 g płatków kukurydzianych

Jak zrobić pasztet z białej fasoli i nerkowca.

Do miseczki wsypać orzechy nerkowca, zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.

Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Do blendera włożyć fasolę wraz z zalewą, namoczone orzechy nerkowca (po uprzednim odlaniu z nich wody), jajka, czosnek, natkę pietruszki, sól, sok z cytryny i płatki kukurydziane. Zmiksować na jednolitą masę. Kolejno do masy warzywnej wsypać chia i miksować przed dodatkowe 10 sekund. Płynną masę pasztetową wylać do aluminiowej formy do pieczenia.

Na brytfannę wlać wodę, po czym ułożyć foremkę z pasztetem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut.

Upieczony pasztet całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.

Pasztet z białej fasoli i nerkowca z chia
Pasztet z białej fasoli i nerkowca

Warto wiedzieć robiąc pasztet z białej fasoli.

Wody na brytfannie powinno być na tyle, aby w trakcie pieczenia pasztetu nie wyparowała.

Jedna puszka fasoli z zalewą ważyła dokładnie 400 g.

Aluminiowa foremka do pieczenia miała wymiary 9 na 22 centymetra.

Lubisz pasztety warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z dyni piżmowej.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z białej fasoli i nerkowca
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *