Niezwykle kremowy, rozpływający się w ustach sernik, którym zachwycą się wszyscy.
Tradycyjny sernik pieczony, który najczęściej robię różni się zdecydowanie od sernika nowojorskigo. Główna różnica to konsystencja sera po upieczeniu.
W większości serników ser jest dość zbity i zdecydowanie bardziej podpieczony aniżeli w serniku nowojorskim. Sekretem tego sernika jest przede wszystkim temperatura pieczenia. Pieczony w niskiej temperaturze ser pozostaje niezwykle kremowy.
Bazą sernika były herbatniki a wierzch dodatkowo udekorowałam jogurtową polewą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sernik nowojorski.
Spód:
- 8 dkg masła bez soli
- 12 dkg herbatników
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
- 50 dkg serka mascarpone
- 45 dkg serka kremowego np. Philadelphia
- 25 dkg cukru pudru
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 3 jajka
- 25 dkg kwaśnej śmietany
- sok z 1 cytryny
Polewa jogurtowa:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru pudru
Jak zrobić sernik nowojorski na herbatnikach.
Spód: herbatniki pokruszyć na konsystencję bułki tartej. Masło rozpuścić. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem i cukrem pudrem.
Okrągłą formę wysmarować papierem do pieczenia. Na spodzie formy wyłożyć pokruszone herbatniki z masłem, rozłożyć równomiernie i ugnieść delikatnie palcami. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Podpieczone herbatniki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa: do miski wsypać cukier puder, dodać jajka. Ubić na jednolitą, puszystą masę. Następnie, partiami dodać serek mascarpone, serek kremowy oraz kwaśną śmietanę. Cały czas ubijać. Pod koniec ubijania dodać przesianą mąkę krupczatkę, budyń w proszku, sok oraz skórkę z cytryny.
Masę serową wylać na podpieczoną bazę z herbatników. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Po 10-u minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, otworzyć i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystygnięcia. Sernika nie wyjmować z formy.
Polewa jogurtowa: jogurt grecki wymieszać z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Polać wystudzony sernik (nadal w formie do pieczenia). Wierzch sernika ostrożnie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc sernik nowojorski.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22 centymetrów.
Sernik przed wylaniem na niego polewy jogurtowej musi być całkowicie zimny. Wystudzenie sernika zajmuje do 4 godzin.
Nie bójcie się jeśli po wyjęciu z piekarnika środek sernika wydaje się być nadal płynny. Po wystudzeniu i po schłodzeniu w lodówce ser zejdzie się w jedną całość.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik na kruchym spodzie kakaowym.
pysznie wygląda