Lubisz makaron połączony z serem żółtym? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasze macaroni z serem i papryką.
Podwójnie serowe macaroni przygotowane z połączenia dwóch serów: Cheddar oraz Gouda. Makaron kolanka jest makaronem najczęściej używanym do przygotowania macaroni. Makaron należy podgotować, a następnie połączyć z mieszanką serów, mleka oraz śmietanki.
Moje serowe macaroni urozmaiciłam nieco ponieważ dodałam do niego także słodką żółtą paprykę. Dzięki dodatkowi papryki danie nabrało wyjątkowego smaku i nie było “nudne”.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na makaron z serem.
- 35 dkg makaronu kolanka
- 25 dkg sera Cheddar
- 20 dkg sera Gouda
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 żółta słodka papryka
- 300 ml mleka
Jak zrobić macaroni z serem.
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przelać na durszlak.
Masło rozpuścić po czym 1 łyżkę włożyć na patelnię, dodać drobno krojoną paprykę i podsmażyć przez minutę.
W misce wymieszać mleko, śmietankę, sól, szczyptę pieprzu, 1 łyżkę rozpuszczonego masła, tarty ser Cheddar oraz ser Gouda. Do składników w misce dodać podsmażoną i wystudzoną paprykę. Wymieszać.
Następnie do płynnej masy w misce dodać makaron, bardzo dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Makaron włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc macaroni.

Gotowałam makaron przez 10 minut. Kiedy był już prawię miękki wyłożyłam go na durszlak, nie przelewałam zimną wodą.
Sięgnęłam po dwa rodzaje sera żółtego. Postawiłam na Cheddar oraz Goudę. Możecie także dodać inne rodzaje sera takie jak ser Parmezan czy Gruyere.
Lubisz ser żółty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę z serem i Frankfurterkami.
Dodaj komentarz