Biała fasola to roślina strączkowa o dużej zawartości wartości odżywczych. Nie powinno zatem nikogo dziwić, iż w diecie wegetariańskiej warzywo to jest składnikiem wielu dań. Przygotować można z niej zupy, dippy, sałatki, dania obiadowe takie jak np. gulasz. Można z niej także wyczarować wyśmienity pasztet.
W pasztetach warzywnych lubię to, iż są tanie do zrobienia i zdrowe. Smak pasztetów z warzyw jest wyjątkowy, dobrze doprawiony pasztet warzywny smakuje lepiej niż niejeden pasztet mięsny.
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na pasztety warzywne, w tym pasztet z soczewicy, pasztet z dyni piżmowej oraz pasztet z pieczarek i czerwonej fasoli. Do tej listy dorzucam poniżej przepis na pasztet z białej fasoli i nerkowca. Pasztet ten smakuje wyśmienicie podany z odrobiną żurawiny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet z białej fasoli.
- 40 dkg białej fasoli w puszce (fasola i zalewa)
- 10 dkg orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 pełna łyżeczka soli (u mnie himalajska)
- 1,5 łyżki ziaren chia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2,5 dkg płatków kukurydzianych
Jak zrobić pasztet z białej fasoli i nerkowca.
Do miseczki wsypać orzechy nerkowca, zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
Natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do blendera włożyć fasolę wraz z zalewą, namoczone orzechy nerkowca (po uprzednim odlaniu z nich wody), jajka, czosnek, natkę pietruszki, sól, sok z cytryny i płatki kukurydziane. Zmiksować na jednolitą masę. Kolejno do masy warzywnej wsypać chia i miksować przed dodatkowe 10 sekund. Płynną masę pasztetową wylać do aluminiowej formy do pieczenia.
Na brytfannę wlać wodę, po czym ułożyć foremkę z pasztetem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut.
Upieczony pasztet całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.

Warto wiedzieć robiąc pasztet z białej fasoli.
Wody na brytfannie powinno być na tyle, aby w trakcie pieczenia pasztetu nie wyparowała.
Jedna puszka fasoli z zalewą ważyła dokładnie 40 dkg.
Aluminiowa foremka do pieczenia miała wymiary 9 na 22 centymetra.
Lubisz pasztety warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z dyni piżmowej.

Dodaj komentarz