Z braku czasu nie robię domowej papryki marynowanej. Sięgam po tę sklepową.
Przyznaję jednak, że jest ona bardzo dobra i nie wyczuwam zbytniej różnicy między jej smakiem a smakiem tej, którą robi moja mama.
Może jednego dnia znajdę czas i zrobię wtedy kilka słoiczków papryki ale jak na razie pozostaje mi kupować.
Paprykę marynowaną używam do sałatek, jem na kanapkach, dodaję do dań na gorąco.
Ostatnio przygotowałam prostą sałatkę na bazie papryki marynowanej właśnie. Dodałam do niej tylko kilka dodatkowych składników. Sałatka była kremowa w konsystencji i bardzo dobra w smaku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z marynowanej papryki.
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g marynowanych grzybów
- 200 g kukurydzy z puszki
- 400 g papryki marynowanej
- 4 średnie ogórki kiszone
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
Jak zrobić sałatkę z marynowanej papryki.
Jajka obrać, pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Grzybki pokroić w bardzo drobną kostkę. Można je także bardzo dokładnie posiekać.
Ogórki obrać ze skórki, odcisnąć sok i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Kukurydzę odlać z wody.
Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sól, pieprz, majonez oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę trzymać w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę.

Do sałatki użyłam papryki marynowanej w zalewie z dodatkiem octu.
Sięgnęłam po marynowane prawdziwki. Możecie je jednak zastąpić marynowanymi pieczarkami bądź dowolnymi grzybkami marynowanymi.
Lubisz sałatki z warzywami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z pora.
Dodaj komentarz