Na dzisiaj planowałam zrobić inne danie na obiad jednak z braku czasu sięgnęłam po takie danie, które robi się szybko.
A jak wiadomo piersi z kurczaka w jakiej by one nie były formie przygotowane są zawsze szybkie do zrobienia.
Tym razem skusiłam się na piersi panierowane. Do bułki tartej dodałam świeżo tarty ser Parmezan. Niby nic specjalnego a smak kurczaka znacznie się zmienił.
Smażone piersi podałam z kaszą oraz marchewką z groszkiem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na piersi kurczaka w panierce serowej.
- 3 duże piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- 1/2 kubka tartego sera Parmezan
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3/4 kubka bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić piersi z kurczaka z Parmezanem.
Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w paski o szerokości trzech centymetrów każdy. Posolić oraz oprószyć czarnym pieprzem.
Do miseczki wbić jajka, roztrzepać widelcem.
Na jeden talerz wsypać mąkę a na drugi bułkę tartą wymieszaną z tartym serem Parmezan.
Kurczaka panierować najpierw w mące potem w jajku a na końcu w panierce z bułki i sera.
Na patelni rozgrzać olej, kiedy gorący zmniejszyć temperaturę (tak aby smażyć na średnim ogniu) i wykładać panierowane kawałki kurczaka.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażonego kurczaka wykładać na papierowy ręcznik celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać samego lub z ziemniakami, kaszą, ryżem, pieczywem czy z sałatą.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc panierowane piersi z kurczaka.

Piersi kurczaka po pokrojeniu można delikatnie ubić tłuczkiem do mięsa. Ja tego nie robiłam, gdyż wolałam aby mój kurczak był po usmażeniu bardziej soczysty.
Ser Parmezan kupiłam w kawałku i starłam go na średniej wielkości oczkach tarki.
Użyjcie nieprzywierającej patelni. Taka patelnia będzie najbezpieczniejsza, gdyż w trakcie pieczenia ser zaczyna się topić i może przywrzeć do dna patelni.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem.
Dodaj komentarz