Placuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar.
Pomysł na te placki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarni mąki z brązowego ryżu.
Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników w kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów.
Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, iż mąka połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję.
Placki sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na placuszki dyniowe.
- 3 dkg makaronu ryżowego
- 20 dkg purée z dyni
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 jajko
- 8 łyżek mąki z brązowego ryżu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili
- 40 dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia

Jak zrobić placki dyniowe.
Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zmiksowanej dyni.
Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody.
W misce roztrzepać jajko. Dodać do niego mleko kokosowe, sól, kminek, papryczkę chili i purée z dyni. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać mięso mielone, zimny makaron, mąkę ryżową oraz mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki chwilę mieszając. Odstawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać małą ilość oleju. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, łyżką wykładać na niego placuszki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Usmażone wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.
Podawać z sosem pomidorowym albo ketchupem.

Warto wiedzieć robiąc placki dyniowe.
Do przygotowania purée można użyć dużej dyni. Wystarczy pokroić ją w kawałki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu zmiksować. Z dużej dyni będziemy mieć około trzy porcje purée. Spokojnie możemy użyć jedną porcję a pozostałe zamrozić w zamrażalniku. Będą jak znalazł do wykorzystania w przyszłości. Zamrożone purée nadda się na zupę czy muffiny.
Placuszki należy smażyć na małej ilości oleju. Placki w oleju nie powinny pływać.
Do podania polecam ketchup. Można także przygotować sos pomidorowy lub zaserwować je z sosem chili.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią.
Dodaj komentarz